Історія успіху співробітника компанії «Сингента» Олександра Бортницького

Новини компанії

«Якщо в тебе не горить вогонь всередині, то неможливо досягти успіху в будь-якій справі»

Як починався професійний шлях Олександра, які важливі висновки він для себе зробив та що рекомендує нашим читачам — про це та інше в нашій новій історії успіху.  

Як і багато українських дітей, дитинство Олександр проводив у дідуся з бабусею, до яких приїжджав у село. Вони мали на той час маленьке власне господарство. Тож з раннього віку йому було закладено зернятко любові до землі та радості від врожаю, насолоди від перших паростків та цікавості до рослин. Також значний внесок у захоплення аграрною справою зробив дідусь  Олександра Громовий Михайло Степанович, який за свою наукову діяльність винайшов декілька сортів яблунь. Це прищепило неабияку любов до землі та стало позитивним прикладом професійного аграрного шляху.

Проте, як і у всіх хлопців, мрії тягнули до зірок — Олександр бачив себе космонавтом або поліцейським. Однак життя внесло свої корективи: Олександр вступив до НУБіП на факультет захисту рослин,  де потрапив до першої експериментальної групи з вивчення матеріалів англійською. Окрім професійних навичок, це допомогло удосконалити знання іноземної мови, що впродовж життя не раз ставало в нагоді.

Професійний шлях розпочався в державній установі — Мініагрополітики  в напрямі захисту рослин. Там Олександр здобув перший професійний досвід, а також познайомився з дружиною, яка теж за освітою агрохімік. На той момент державна система не мотивувала молодого фахівця, тому наступним кроком  став пошук бізнес-структури, де можна було б реалізувати свої амбіції та професійні навички.

За два роки Олександрові надійшла перша пропозиція роботи в бізнесі і він отримав посаду, пов’язану з маркетингом, у компанії «Райз». Це була справжня школа якісних бізнес-процесів, реального досвіду безпосередньо в полях, робота з «Укрлендфармінг». Це був час, коли відбулося знайомство з сучасним виробництвом всієї групи зернових культур, працюючи на забезпечення найбільшого, на той момент, агрохолдингу в Україні. Вражало все, що відбувалося: масштаби, унікальні бізнес-підходи, сучасні технології.

Олександру пощастило опинитися в агросфері в момент дуже стрімкого її розвитку в Україні та докласти до  цього частку своїх професійних зусиль.  Було неабияке відчуття впливу на бізнес та розвиток агро в країні. Він займався вивченням потреб холдингу згідно технологічних карт, веденням переговорів з постачальниками виїжджав у поля для визначення ефективності продуктів. То була стрімка, динамічна робота, яка надзвичайно надихала.

Знайомство з «Сингента» — це ще один збіг часу та обставин. Згодившись на пропозицію переглянути відкриту вакансію в міжнародній компанії, Олександр зважився та вирішив спробувати себе. Починав як менеджер регіонального маркетингу.

З перших днів роботи в «Сингента» його вразив підхід до людей, корпоративні цінності, культура, відчуття потрібності, важливості, надихали масштаби. «Наче ти пересів з «ланоса» в шикарний «мерседес», — згадує Олександр. — Особливо мене вразила команда, те коло експертів, які тебе оточували, шикарний досвід та відкриті можливості самореалізації. Атмосфера, в яку ти потрапляєш, мотивує тебе до розвитку, вдосконалення компетенцій та виходу за межі своїх можливостей. Ти постійно  розвиваєшся та навчаєшся, що приносить реальний кайф. Коли ти працюєш з такими «мастодонтами», тебе це мотивує ставати кращим та віддаватися своїй справі, ти не маєш дозволяти собі стояти на місці».

Впродовж 5 років був розвиток та професійний стрімкий ріст. За цей час Олександр брав активну участь у запуску в країнах СНД і не тільки нових продуктів, таких як Вайбранс Інтеграл, Атува, Амістар Голд,  ініціював розширення реєстрації  Сетар на соняшнику, та приймав активну участь у ряді проектів. Ці препарати — зірки агроринку, які вплинули на обсяги продажів та підвищують урожайність сільгоспкультур і зараз.

В самому розпалі свого професійного розвитку в «Сингента» Олександр вирішив спробувати себе в стартапі. Це було щось абсолютно нове, дозволило отримати колосально швидко нові знання в побудові функціоналу, реєстрації продуктів, ритейлі та ін. Займався практично всім, що  значно розширило компетенції, надало сили та віри в себе.

«Не можна порівнювати маленьку компанію з лідером агроринку, міжнародною компанією. Це абсолютно різний досвід, обсяги та правила гри, — зазначає Олександр. — «Сингента» залишається лідером за умовами роботи, можливостями, що вона надає співробітникам, та несе ті цінності, які розділяю я». Тож повернення в велику компанію було можливо лише за сценарієм — це повернення в «Сингента», що й відбулося рік тому. І наразі Олександр говорить: «Надзвичайно ціную команду професіоналів Сингента . Компетенції такого оточення, мотивують і заряджають».

Всі колеги знають Олександра як фахівця, який працює 24/7, без жодного сліду втоми в очах. У нього є пару секретів, якими він охоче поділився: «Секрет перший: із кожним кроком ти досягаєш поставленої мети, що надає сили. А дійшовши до вершини, ти ставиш нову мету, ще вищу, і йдеш далі. Секрет другий: додає мені сил та підтримки родина. Я 100 % не досягнув би того, що маю без них. З таким надійним тилом можливо все, будь-яка вершина досяжна».

На останок декілька рекомендацій від Олександра нашим читачам:

«Час — найважливіший ресурс. Витрачайте його на вдосконалення та покращення себе.

Ніколи не опускайте руки! Навіть у складних ситуаціях, навіть коли здається, що все пропало, подивіться на ситуацію з іншого боку».