Актеллік™ — несистемний фосфорорганічний інсектоакарицид, який має контактну, кишкову і фумігантну дію. Препарат застосовується для знищення листогризучих і сисних шкідників, зокрема й кліщів.
Завдяки унікальному поєднанню широкого спектра дії, швидкої деградації на рослинах та контактної дії і фумігантної активності Актеллік™ широко застосовують на багатьох овочевих і декоративних культурах. Термін персистентності (наявності препарату на поверхні після обприскування) — 3 дні. Період захисту залежно від погодних умов — 7–10 днів.
Щоб отримати кращий результат, слід витримувати концентрацію робочого розчину 0,1–0,15 %. Теплі й вологі умови підсилюють фумігантний ефект Актеллік™, як результат — зростає його ефективність.
Препарат належить до малотоксичних: ЛД50>2000 мг/кг. При застосуванні слід дотримуватися загальних правил щодо захисту бджіл і довкілля. Максимальна кількість обробок — 2. Термін очікування: полуниці — 20 днів, черешня — 20 днів.
Паспорт препарату
Повна назва
Актеллік 500 ЕС, к. е.
Препаративна форма
Концентрат емульсії
Вміст діючої речовини
500 г/л піриміфос–метилу
Клас токсичності
Класифікація ВООЗ: III
Хімічна група
Фосфорорганічні сполуки
Упаковка
6 мл (пакет), 100 мл (флакон)
Застосування
Упаковку (6 мл ) розвести в 5 л води і приготувати робочий розчин для обприскування. Обприскують свіжоприготовленим розчином у безвітряну погоду, дотримуючись захисту бджіл при хімічних обробках. Норма витрати робочої рідини: черешня — 2–5 л/дерево залежно від розміру крони й висоти дерева, полуниці — 5 л для обприскування 1 сотки насаджень.
Культура
Норма витрати препарату
Норма витрати робочої рідини та кількість насіннєвого матеріалу
СУМІСНІСТЬ. Сумісний з більшістю фунгіцидів на відповідних культурах при збіганні термінів обробки. Температура застосування: для польових культур, овочів, плодово-ягідних культур — від +10 до 25 °С, для дезінсекції зерна — від +6 до 20 °С. Допуск людей та завантаження складів — після провітрювання протягом 2 діб після закінчення експозиції. Ягідні культури обприскують до цвітіння та після збору врожаю.