СЕРВІС «ФІТОЕКСПЕРТИЗА НАСІННЄВОГО МАТЕРІАЛУ»
дозволяє оцінити посівні якості насіння сільськогосподарських культур за стандартизованими методиками ДСТУ й ISTA, отримати кваліфіковані рекомендації із запобігання розвитку й поширенню хвороб та шкідників насіння, отримати обґрунтовану консультацію з підбору й застосування препаратів.
Тривалість експертизи — 10–14 днів (залежно від культури).
СЕРВІС ПЕРЕДБАЧАЄ
Фітопатологічну експертизу насіння (зараженість насіння збудниками хвороб)
Визначення схожості й енергії проростання
Встановлення маси 1000 насінин
Аналіз чистоти та відходу насіння
Надання рекомендацій згідно з результатами експертизи
○ Метод діагностики «Фітоекспертиза насіннєвого матеріалу» виконується згідно з вимогами ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».
○ Насіння пророщують у рулонах за оптимальної температури для сільськогосподарських культур. Визначають схожість (у встановлені для цього терміни). На 10–14-ту добу (залежно від культури) проводять фітопатологічний аналіз
Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу
Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу
Обладнання: конусні, циліндричні, мішкові щупи та механічні пробовідбірники.
Партія насіння — це будь-яка кількість зерна, однорідного за якістю, яку одночасно здають, приймають або зберігають, засвідчена одним документом.
Точкова проба зерна — це проба, відібрана від партії зерна за один раз з одного місця.
Об’єднана проба — сукупність усіх точкових проб, взятих з однієї партії.
Середня проба — це частина об’єднаної проби матеріалу, яку передають до лабораторії.
Відбір точкових проб із насипу
Від кожного відсіку чи бурта відбирають точкові проби у вигляді конверта у п’яти місцях за величини партії до 20 т або 20 м² поверхні. У випадку коли поверхня насіння за площею та масою більша за попередньо встановлену, її умовно поділяють на секції, приблизно по 20 м² кожна, й відбирають від кожної у п’яти місцях.


Відбір точкових проб із мішків
Відбір точкових проб із мішків
Кількість мішків/ контейнерів, шт | Кількість проб, шт |
---|---|
До 5 | Від кожної місткості, але не менше 5 |
Від 6 до 30 | Від 5 місткостей або одна від кожної третьої, але не менше 5 |
Від 30 до 400 | Від 10 місткостей або одна від кожної п’ятої, але не менше 10 |
Понад 400 | Від 80 місткостей або одна від кожної сьомої, але не менше 80 |
Формування середньої проби
Формування середньої проби
Насіння висипають на роздільну дошку і рівномірно розгортають у вигляді квадрата. За допомогою дерев’яних пластинок (лінійки) розділяють на чотири частини. Дві протилежні частини об’єднують та вказують зазначену інформацію на брендованому пакеті, дві інші відкидаються (зберігаються у господарстві). Виділення середньої проби також можливе при використанні зернового дільника (ДП-5, ДП-10 або інших модифікацій).
Маса середньої проби має становити до 2 кг