Україна

You are here

Share page with AddThis

СЕРВІС «ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ МІКОТОКСИНІВ»

Споживання зерна, забрудненого мікотоксинами, небезпечне для життя і здоров’я людини. Наявність мікотоксинів у кормах призводить до імунодепресії та пошкодження внутрішніх органів у тварин і, як наслідок, до суттєвого зниження їх продуктивності. Гранично допустимі норми вмісту небезпечних мікотоксинів регламентуються відповідними нормами. Мікотоксини не мають специфічного смаку або запаху, тому без спеціальних методик визначити їх наявність неможливо. Сервіс «Визначення вмісту мікотоксинів у зерні» проводиться за допомогою ІФА. Імуноферментний аналіз (ІФА) застосовують для виявлення специфічних сполук, що продукують токсиногенні гриби — мікотоксини. Даний метод дозволяє не тільки виявити наявність мікотоксинів у зерні, а й визначити їх кількість.
 

Сервіс дозволяє виявити наступні мікотоксини:

 

• Афлатоксин загальний
• Зеараленон
• ДОН (вомітоксин)
• Т-2 токсин
• Фумонізин

○ Пробопідготовка

○ Проведення аналізу

○ Облік результатів

 
 

Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу

Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу

 Відбір зразків насіння відбувається згідно з ДСТУ 4138-2002.
Обладнання: конусні, циліндричні, мішкові щупи та механічні пробовідбірники.
Партія насіння — це будь-яка кількість зерна, однорідного за якістю, яку одночасно здають, приймають або зберігають, засвідчена одним документом.
Точкова проба зерна — це проба, відібрана від партії зерна за один раз з одного місця.
Об’єднана проба — сукупність усіх точкових проб, взятих з однієї партії.
Середня проба — це частина об’єднаної проби матеріалу, яку передають до лабораторії.

Відбір точкових проб із насипу

Відбір точкових проб із насипу
 
Від кожного відсіку чи бурта відбирають точкові проби у вигляді конверта у п’яти місцях за величини партії до 20 т або 20 м² поверхні. У випадку коли поверхня насіння за площею та масою більша за попередньо встановлену, її умовно поділяють на секції, приблизно по 20 м² кожна, й відбирають від кожної у п’яти місцях.
 
Більше ніж 20 м²

Відбір точкових проб із мішків

Відбір точкових проб із мішків

Маса середньої проби має становити до 2 кг

Кількість мішків/
контейнерів, шт
Кількість проб, шт
До 5Від кожної місткості, але не менше 5
Від 6 до 30Від 5 місткостей або одна від кожної третьої, але не менше 5
Від 30 до 400Від 10 місткостей або одна від кожної п’ятої, але не менше 10
Понад 400Від 80 місткостей або одна від кожної сьомої, але не менше 80
 

Формування середньої проби

Формування середньої проби

Насіння висипають на роздільну дошку і рівномірно розгортають у вигляді квадрата. За допомогою дерев’яних пластинок (лінійки) розділяють на чотири частини. Дві протилежні частини об’єднують та вказують зазначену інформацію на брендованому пакеті, дві інші відкидаються (зберігаються у господарстві). Виділення середньої проби також можливе при використанні зернового дільника (ДП-5, ДП-10 або інших модифікацій).

 

Маса середньої проби має становити до 2 кг

                                                     

 

Рекомендації з відбору зразків для діагностичних центрів