Високоолеїновий соняшник — тренд сезону-2020!

Соняшник

Високоолеїновий соняшник — це соняшник із вмістом в олії понад 82 % олеїнової кислоти Омега 9 (мононенасичена жирна кислота) і низьким вмістом лінолевої кислоти Омега 6 (поліненасичена жирна кислота). Перевага цього типу соняшнику — те, що високоолеїнові гібриди виведено традиційними методами селекції, а не зміною генетичного коду, як, наприклад, у сої і ріпаку. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти в олії високоолеїнових гібридів соняшнику найвищий серед усіх олійних культур — до 95 %.

Головний рушій розвитку галузі високоолеїнової соняшникової олії — популяризація здорового харчування в розвинених країнах та потреба світової олієжирової промисловості в нових видах олії, які мають необхідні якості і водночас дешевші порівняно з олією з аналогічними характеристиками (наприклад, оливковою). Тому в останні роки частка високоолеїнового соняшнику постійно зростає і становить близько 10 % від усього виробництва соняшнику у світі. Наразі частка високоолеїнового соняшнику в структурі виробництва соняшнику в Україні становить близько 10 %, проте світові тенденції вказують на ширші перспективи розвитку цього напряму в нашій країні.

Розвиток високоолеїнового сегмента видається вельми перспективним напрямком, тим паче за врожайністю найкращі сучасні високоолеїнові гібриди не поступаються традиційним, а за них ще й можна одержати премію, яка повністю компенсує вартість насіння на гектар.

Чим же зумовлено попит на високоолеїнову олію соняшнику? Насамперед це пов’язано з турботою людини про власне здоров’я. Високоолеїнова соняшникова олія має найвищий вміст вітаміну Е (альфа-токоферолу) — 45 мг/100 г. Це природний антиоксидант, що зміцнює імунітет людини, зменшує ризик виникнення ракових захворювань і захворювань серцево-судинної системи, які нині основна причина смертності серед населення.

При переробці традиційної лінолевої соняшникової олії на маргарин, а також при смаженні з’являються активні транс-ізомери, які спричиняють підвищення вмісту холестерину в крові і можуть бути каталізаторами серцево-судинних і ракових захворювань (так званий «шкідливий холестерин»). Дієтично транс-жири підвищують рівень ліпопротеїнів низької щільності (LDL-C, або «поганого холестерину») і знижують рівень ліпопротеїнів високої щільності (HDL-C, або «хорошого холестерину»), цим удвічі збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань. На відміну від лінолевої, при термічній обробці і гідролізації високоолеїнової олії утворюються переважно цис-ізомери, які зменшують вміст холестерину й канцерогенів. Вона має тривалий цикл використання в процесі смаження при високих температурах, містить не більше як 10 % насичених жирів, що дуже важливо для харчової промисловості. Саме тому такі великі мережі індустрії швидкого харчування, як Макдональдс, віддають перевагу високоолеїновій олії соняшнику у виробництві картоплі «фрі». Термін зберігання високоолеїнової олії і її похідних (маргарину) учетверо довший, ніж у звичайної, традиційної олії.

Особливості технології вирощування

Загалом технологія вирощування загальноприйнята для соняшнику. Особливості технології — дотримання таких умов: високоолеїнові гібриди рекомендується висівати в оптимальні терміни, коли ґрунт на глибині висіву прогріється до +10 °С, просторова ізоляція від класичного соняшнику має становити не менше як 200–400 м. Якщо немає можливості дотримуватися просторової ізоляції, слід підбирати гібридний склад згідно з групами стиглості, щоб забезпечити цвітіння в різні терміни та уникнути перезапилення зі звичайним соняшником. Більшість високоолеїнових гібридів інтенсивні, тому при вирощуванні рекомендується дотримуватися збалансованої системи живлення, посів проводити в оптимальні терміни тощо.

Рекомендується також уникати вирощування високоолеїнового соняшнику в зонах із різко континентальним кліматом, адже різкі коливання нічних і денних температур під час цвітіння й наливу сім’янок можуть суттєво знизити рівень олеїнової кислоти в олії (рис. 1). Важливий чинник — підбір гібридів з генетично високим вмістом олеїнової кислоти і високою генетичною чистотою, що гарантує виробникам компанія «Сингента». При збиранні врожаю, для контролю якості продукції, рекомендується перевіряти вміст олеїнової кислоти на кожному полі і навіть з кожної машини. Це зведе до мінімуму змішування продукції при збиранні і транспортуванні. 

Чинники, що впливають на вміст олеїнової кислоти

  1. Генетика гібрида
  2. Генетична чистота насіння
  3. Нічна температура в період цвітіння й дозрівання насіння
  4. Перезапилення із сусідніх полів
  5. Фізичне змішування насіння:
  • при посіві
  • при збиранні
  • при транспортуванні
  • у складі
  • під час сушіння
  • при виробництві олії

У компанії «Сингента» дуже багато високоолеїнових гібридів соняшнику, адаптованих у більшості країн — виробників товарного соняшнику. Більше як половина зареєстрованих у Європі гібридів цього сегмента — це гібриди компанії «Сингента». Для умов України компанія зареєструвала найбільш високоврожайні гібриди: для традиційної технології вирощування — СИ Арко і Тутті, для господарств, які використовують виробничу систему Clearfield ®, — Коломбі, СИ Експерто і Таленто. Усі ці гібриди отримано методами традиційної селекції. Гібриди поєднують стабільно високий рівень урожайності, високу толерантність до хвороб, пластичність та високий вміст олії й олеїнової кислоти в ній. У найближчі роки планується вивести на ринок нові гібриди, адаптовані для регіонів із недостатнім зволоженням, стійкі до гербіцидів тощо.


Рис. 1. Вплив перезапилення і нічних температур на вміст олеїнової кислоти, %