Україна

You are here

Share page with AddThis

Курс на високоолеїновий соняшник

Соняшник
14.05.2018


відомий міжнародний експерт Луїз Карлос Алонсо поділився своїми знаннями про тонкощі вирощування соняшнику

Анастасія Іванова 

Україна — виробник насіння соняшнику та соняшникової олії №1 у світі. Тут вирощують 32 % світового обсягу насіння соняшнику — 13,3 млн тонн. Соняшникової олії виробляють 4,66 млн тонн. За період із 1998‑го по 2016 рік виробництво зросло у 7–8 разів. Більшість продукції експортується, оскільки внутрішнє споживання становить лише 450–500 млн тонн із тенденцією до зростання. Відомий міжнародний експерт з Іспанії, глобальний менеджер з розвитку олійних культур компанії «Сингента» Луїз Карлос Алонсо питаннями вирощування соняшнику опікується понад 30 років, отож, можна сказати, знає про цю культуру все. Як отримувати високі врожаї соняшнику й мати з цього максимальний прибуток, науковець розповів в інтерв’ю з нашим кореспондентом.

Пане Луїзе, розкажіть трохи про себе: де народилися, яку маєте освіту, чи давно працюєте в компанії «Сингента»…

Народився я в Екваторіальній Гвінеї (тоді це була колонія Іспанії), в сім’ї військового. Однак стопами батька не пішов, оскільки з дитинства подобалася біологія — тварини, рослини, інтригувала своїми таємничими перетвореннями генетика. Тому після школи вступив до Севільського університету на біологічний факультет. Там же брав участь у науковій діяльності — отримав ступінь магістра з питань рослинних жирів. Однак спеціалізація — це добре, але дуже важливим аспектом є розширення сфери знань. Саме таку пораду дали мені мудрі наставники ще під час навчання в університеті. Тому, переїхавши до США, я взявся вивчати агрономію. Та так захопився цією наукою, що навіть став доктором наук. (Сміється.) Потім працював у селекції та виведенні нових сортів сільськогосподарських культур, кар’єра поступово йшла вгору, й врешті‑решт «доріс» до генерального директора насіннєвої компанії Koipesal. Паралельно з основною роботою, маючи професорське звання, читав студентам лекції в Севільському університеті. У 1998 році Koipesal злилась із «Сингента», відтоді я працюю у цій компанії, спеціалізуюся на вирощуванні соняшнику. І ще жодного разу про це не пошкодував, адже моя робота є настільки творчою та цікавою, що повністю задовольняє здорові амбіції як науковця, так і менеджера.

Чому обрали для досліджень саме соняшник?

Так історично склалося. Адже раніше я працював в Іспанії в компанії, яка виробляла соняшникову й оливкову олію. Також маю магістерський ступінь — захистив наукову працю на тему рослинних олій і жирів. Велике значення має й те, що сьогодні соняшник є провідною культурою у світі, а Україна — світовий лідер із його вирощування. А, на‑ приклад, у Франції 65 % площ під соняшником — високоолеїнові гібриди, з яких виробляють соняшникову олію. Скажу, світ активно переходить на високоолеїнові гібриди. І виробників легко зрозуміти, адже ціна на таку продукцію є вищою, тому фермери отримують гарантовану винагороду за точне дотримання технології вирощування соняшнику. Їхня справа є дуже перспективною, адже потреба у високоолеїновому соняшнику до 2020 року становитиме до мільйона гектарів. На жаль, сьогодні на світовому ринку не соняшник впливає на ціну олії, а соєва та пальмова олії, бо виробляють їх із доступніших і менш вимогливих у вирощуванні культур. Однак незабаром вирощування високоолеїнового соняшнику обіцяє стати економічно вигіднішим. Уряди країн ЄС вирішили принципово змінити маркування продуктів, до складу яких входять олії різного типу. Якщо донедавна на етикетках зазначали лише наявність рослинних жирів, то тепер кожен споживач зможе дізнатися, з якої саме олії виготовлено продукт. Інформованість урегулює попит, бо люди обиратимуть корисніші олії. Вочевидь частіше ігноруватиметься шкідлива пальмова олія, яка чинить канцерогенну дію на організм людини. А от дорогій оливковій гідною альтернативою стане високоолеїнова соняшникова. Компанія «Сингента» ініціювала програму з виробництва високоолеїнових гібридів в Україні. Головна мета сільгоспвиробників — отримання соняшнику з рівнем олеїнової кислоти близько 82 %. Щонайменша суміш знижує цей рівень і зводить усі попередні зусилля нанівець. Щоб так не сталося, «Сингента» розробила протокол для виробників, який передбачає підтримку фермерів на всьому циклі виробництва, починаючи з вибору полів і їх підготовки. Консультанти компанії проведуть спеціальні тренінги щодо дотримання відповідних технологій. Вони не складні, але надзвичайно важливі через точність їх виконання. Під час збирання наші консультанти допомагають перевіряти якість соняшнику. Сьогодні Україна посідає друге місце (після Франції) з вирощування високоолеїнових гібридів соняшнику, але, за моїми прогнозами, незабаром буде першою. Це тому, що мої колеги із ТОВ «Сингента» є дуже енергійними й ініціативними, вони легко навчаються, надають аграріям якісні послуги. Також в Україні господарюють унікальні фермери, яким до снаги вирішення будь‑яких, навіть найскладніших, питань. Я щасливий, що можу надати їм поради, які поліпшать результати їхньої роботи. Також сам уважно до них прислухаюся й у них навчаюся.

СОНЯШНИК ЗАЗНАЄ УТИСКУ ВІД ВИРОБНИЦТВА ПАЛЬМОВОЇ ТА СОЄВОЇ ОЛІЙ. ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ —
НЕОБХІДНИЙ КРОК ДО КОНКУРЕНЦІЇ

Інтенсифікувати для забезпечення більшої конкуренції сільгоспкультури (обов’язково для України!)
Стати джерелом «здорової рослинної олії» завдяки виробництву високоолеїнового соняшнику.
Впроваджувати інновації задля забезпечення сталого розвитку цієї культури у майбутньому.

 

КОМПАНІЯ «СИНГЕНТА» СПРИЯЄ ВИРОБНИЦТВУ ВИСОКООЛЕЇНОВОГО СОНЯШНИКУ В УКРАЇНІ
ПОТОЧНІ ФАКТОРИ ПОПИТУ НА ВО І ТРАДИЦІЙНИЙ СОНЯШНИК

Турбота про здоров’я —обидва види соняшнику: ВО і традиційнийРегуляторне середовище
(ВО і традиційний соняшник)
Окислювальна
стійкість
(лише ВО олія)
«Медіа‑напади»
на пальмову олію
Турбота про здоров’я та дієтичні рекомендації.
Зниження ризику серцево‑судинних захворювань (за рахунок обмеження споживання транс‑жирів та насичених жирів)
Новий регламент ЄС (1169/2011) щодо маркування:
З 2014 року необхідно вказувати склад сумішей олій / інгредієнти олійних продуктів. З 2016 року необхідно вказувати вміст насичених жирів. Маркування і заборона транс‑жирних кислот у кількох країнах.
Рекомендація EFSA щодо визначення обов’язкової інформації про вміст 3‑MCPD та гліциділових ефірів у рафінованій олії та харчових продуктах.
ВО олії мають довший термін зберігання порівняно з традиційними оліями.Покращена стабільність без гідрогенізації (відсутність транс‑жирів)Праця / довкілля / турбота про здоров’я.

Джерело: власні напрацювання компанії «Сингента»

Розкрийте секрети вирощування соняшнику, щоб ця культура приносила максимальний прибуток.

По‑перше, вибір гібрида. Наша компанія має велике портфоліо високопродуктивних гібридів соняшнику. Великий вибір не тому, щоб ускладнити фермеру ситуацію. Часи, коли якісь компанії пропонували один гібрид, давно пройшли. Адже, наприклад, Запоріжжя й Полтава — це зовсім різні ґрунти, кліматичні умови, тому гібриди, що добре працюватимуть на Сході, у центральних регіонах поводитимуться по‑іншому. Й хвороби виникатимуть зовсім інші. Тому сьогодні ми рекомендуємо конкретні гібриди для конкретного поля. По‑друге, треба ефективно розв’язувати проблему бур’янів, оскільки вони можуть звести нанівець потенціал будь‑якого гібрида. Тут по‑ трібна виробнича система Clearfield («чисте поле»). До речі, 2003 року «Сингента» була першою у світі компанією, яка запропонувала гібриди за цією системою. Відповідаючи на виклики, компанія «Сингента» розробила програму, що покликана системно й комплексно боротися із соняшниковим вовчком в Україні. Вона має назву SOLGUARD і являє собою комплекс рішень, які «Сингента» пропонує індивідуально для кожного поля. Головна мета SOLGUARD — зменшення шкоди від вовчка, запобігання його поширенню Україною та гальмування процесу створення нових рас. Програма SOLGUARD — це створення максимальної кількості бар’єрів для поширення й розвитку вовчка. Кількість паразита на полі буде не такою критичною, а отже, легше контрольованою.


Сьогодні Україна посідає друге місце (після Франції) з вирощування високоолеїнових гібридів соняшнику, але, за моїми прогнозами, незабаром буде першою.


На вашу думку, чи можна зовсім здолати вовчок?

Я — оптиміст і впевнений, що цього паразита викорінити можливо (хоча дехто вважає, що ні). Наведу один приклад. У 2000 році на півдні Іспанії в одному з господарств вирощували соняшник із застосовуванням іригації. Проте там було стільки вовчка… Я приїхав у це господарство й разом із власником ми почали розмірковувати — що ж робити? Рішення було таким: гібриди, резистентні до системи Clearfield, 5‑річна сівозміна, де між культурами використовували дві культури‑пастки — кукурудзу й бавовну. Таку програму ми започаткували у 2002 році. Торік я відвідав це фермерське господарство й мені повідомили, що недавно там були відповідні санітарні органи, які на всіх полях не знайшли жодного вовчка. Тобто, протягом 15 років у процесі трьох сівозмін паразита вдалося викорінити повністю. SOLGUARD поєднує в собі три ме‑ тоди боротьби з паразитом: розумне використання генетично стійких гібридів (щоб не провокувати появу нових рас), запровадження гербіцидного контролю та проведення низки агротехнічних заходів.


SOLGUARD поєднує в собі три методи боротьби з паразитом: розумне використання генетично стійких гібридів (щоб не провокувати появу нових рас), запровадження гербіцидного контролю та проведення низки агротехнічних заходів.


Якими ж мають бути агротехнічні заходи?

Щоб зменшити кількість насіння вовчка на полі й тримати його на мінімальному рівні, ми радимо насамперед відмовитися від оранки. І ось чому: після оранки насіння вовчка з поверхні потрапляє на глибину, де йому вже не страшні холоди, сильні опади тощо й де воно може пролежати десятки років в очікуванні на соняшник. Інший ефект спостерігається за використання мінімальної або нульової технологій (нехай і вибірково: за обробітку поля після соняшнику). Тоді частина насіння вовчка залишається на поверхні, де гине взимку. Кількість насіння паразита, що може зійти, зменшується на 50–60 %. Крім того, важливо дотримуватися правильної сівозміни, використовувати в ній культури‑пастки: кукурудзу, сорго, іспанську траву, просо. До проростання насіння вовчка стимулюють розгалуження кореневої системи соняшнику. Схожі розгалуження мають і перераховані вище культури. Різниця лише в тому, що до їх коренів вовчок приєднатися не може. Відповідно, насіння проростає й гине.


ІНТЕГРОВАНИЙ КОНТРОЛЬ НАД ВОВЧКОМ
SOLGUARD — ПРОГРАМА КОНТРОЛЮ ВОВЧКА ВІД КОМПАНІЇ «СИНГЕНТА»
Забезпечення максимальної врожайності та контроль над вовчком на основі трьох принципів.
Включає:

Діагностика рас вовчка проводиться до посадки соняшнику, під час вирощування і після збору врожаю.
Фермери отримують індивідуальні поради та варіанти рішень.

Після збору врожаю соняшнику восени можна посіяти одну із цих культур лише на місяць. До того ж не обов’язково використовувати сер‑ тифіковане насіння. Такий захід у багатьох країнах називається «зелене» покриття. Рослина вже виконає свою функцію, коли загине від холоду чи гербіциду, адже до того встигне спровокувати проростання вовчка. Аграрій отримає подвійну вигоду: культура‑пастка знищує частину вовчка, а в ґрунті додається органічного добрива. Не можна забувати, що 95 % насіння вовчка розноситься сільськогосподарською технікою, тому експерти радять її мити перед переїздами між полями. Це хоч і не дуже зручно, але суттєво пригальмує поширення паразита. Якщо паразит є на одному полі, то зовсім скоро він буде й на іншому. На першому етапі є кілька заражених однією квіткою вовчка рослин, але це лише початок, адже насіння паразита залишиться поруч із батьківською рослиною. І коли фермер наступного разу сіятимете соняшник, то вовчок чекатиме там, і наступного разу вже з’явиться кілька рослин. Часто сільгоспвиробники ігнорують перших два етапи, а потім техніка розносить уже більшу кількість насіння полем, і в результаті все воно заражається. Отож, якщо аграрій концентрується на одному рішенні — проблема не зникає й через кожні 5–6 років з’являтимуться нові раси. А застосовуючи SOLGUARD, отримуємо можливість подовжити цей час до 16–18 років. Тим більше, що програмою передбачено індивідуальний підхід до кожного поля. Регіональний представник компанії приїде до фермера, проаналізує показники поля, надасть фахові рекомендації.

ЯК РОЗШИРИТИ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СОНЯШНИКУ?

Як, на вашу думку, Україні зберегти позиції лідера у вирощуванні соняшнику?

Компанія «Сингента» в Україні робить усе для того, щоб допомогти у вирішенні цього питання. Соняшник є дуже важливою культурою для економіки України, тому ми пишаємося тим, що допомагаємо українським аграріям саме з цією культурою. Що цікаво, за статистикою, площі під соняшником не дуже збільшилися, але значно зросла врожайність культури. Мені приємно, що наша частка в зростанні врожайності — 30–35 %. Так, насіннєвий матеріал та засоби захисту рослин у компанії «Сингента» коштують недешево, але левову частку цих коштів вкладають у наукові розробки, тобто рішення, які дуже швидко інвестиціями повертаюся до виробника.