Україна

You are here

Share page with AddThis

На що хворіла соя минулого сезону та які хвороби будуть актуальними цього року

Новини компанії
11.06.2020

Олександр Соловйов, менеджер з технічної підтримки напряму
«Фунгіциди на технічних та зернобобових культурах»

 

Що ми знаємо про захворювання сої, і чи все то бактеріоз що є плямою на листях сої? На які зміни в фітопатологічній обстановці слід очікувати після опадів, які пройшли майже по всій території країни та підвищення температурного режиму. Пропонуємо розглянути в статті нижче.

 Та спочатку кілька цікавих фактів про сою.

  • Соєві боби містять усі вісім амінокислот, необхідних для харчування людини.
  • Соя як сільськогосподарська культура відома вже близько 1000 років, її батьківщиною вважається Китай.
  • Олія із соєвих бобів, що її використовують як мастило, витримує вищу температуру, ніж мастильні матеріали з нафти.
  • Ліфти всередині статуї Свободи в Нью-Йорку змащують саме соєвою олією.
  • За останні 40 років виробництво сої виросло на 500 %.

 

Ми звично вважаємо сою порівняно невибагливою культурою, і в нашій уяві вона часто має другорядну роль. Проте у світі соя традиційно займає чільні позиції серед білково-олійних культур. Жодна інша культура не може забезпечити за такий короткий термін вегетації порівнянний вихід білка, як соя. Останніми роками у нас теж накреслилися тенденції до оновлення сортового складу, з’являються нові сорти з вищим потенціалом урожайності, а що інтенсивніший  сорт чи гібрид, то інтенсивнішого захисту він потребує.

На сьогодні дослідники й автори в усьому світі описали понад 300 видів збудників хвороб сої. Загальний же недобір урожаю сої у світових масштабах оцінюється від 11 до 23 % залежно від сезону. Проте серед описаних збудників хвороб порівняно невелика кількість завдає сої справді суттєвих збитків.

У наших умовах захисту сої від хвороб не завжди приділяють достатньо уваги, хоча цей агротехнічний прийом — один із ключових для збереження й реалізації потенціалу врожайності будь-якої культури.

Крім того, у нас часто виникають проблеми з правильним визначенням збудника хвороби за візуальними симптомами, тому що багато з них мають схожі прояви. Та й результати такого діагностування без спеціального лабораторного обладнання нерідко викликають сумніви, адже ніхто не скасовував співіснування різних хвороб на одній рослині чи нетипові прояви з огляду на погодні й агротехнічні обставини.

Отож, як кажуть, ворога треба знати в лице для успішної боротьби з ним. І допоможуть нам у цій справі фахівці діагностичних центрів «АгроГід» нашої компанії, які проаналізували біля 800 зразків рослинного матеріалу (рис. 1). На основі даних лабораторних аналізів ми складемо перелік найважливіших захворювань сої за поширенням і ступенем шкодочинності та спробуємо зробити прогноз розвитку хвороб сої на 2020 рік.


Рис. 1. Частота діагностування збудників грибних захворювань на сої

 

Як бачимо, серед захворювань, які уражують листовий апарат, дуже часто діагностували альтернаріоз (26 %), натомість аскохітоз, септоріоз і пероноспороз діагностували з однаковою частотою (по 13 %). Майже у чверті випадків було виявлено ураження рослин видами фузаріозу. Частоти діагностування білої гнилі в 4 % може не повністю відбивати ступінь її поширення на сої, бо спеціалісти в господарствах добре вміють діагностувати цю хворобу на місцях, не залучаючи фахівців із лабораторій.

На основі отриманих результатів за попередні роки складемо перелік за рівнем поширення і шкодочинності захворювань та розглянемо їхні біологічні особливості.


Рис. 2. Ураження сої септоріозом

Септоріоз (Septoria glycines)

Септоріоз на сої поширено в усіх зонах вирощування. Проявляється у вигляді невеликих (1–5 мм) неправильної форми плям на листках, обмежених жилками. Розвиток захворювання можливий протягом усього періоду вегетації, найінтенсивніший розвиток спостерігається від фази цвітіння. Основне джерело первинної інфекції — рослинні рештки. Розвитку септоріозу сприяють температура повітря в межах +24...28 °С і часті інтенсивні опади. Втрати врожаю за результатами досліджень сягають 8–10 %.

 

   
Рис. 3. Ураження сої склеротиніозом

 

Біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum)

На відміну від соняшнику й ріпаку, де біла гниль щороку спричиняє чималі втрати врожаю, соя вважається більш стійкою до ураження цією хворобою. Та якщо під час цвітіння культури складуться сприятливі умови для розвитку білої гнилі, втрати врожаю можуть бути суттєвими. Розвиток хвороби, як і на багатьох інших культурах, зазвичай починається із заселення відмерлих пелюсток. Гриб виділяє специфічні фітотоксини, які руйнують тканину рослин, готуючи її до проникнення гіфів. Основне джерело інфекції — склероції у верхньому шарі ґрунту, ще може зберігатися в насіннєвому матеріалі. Розвитку захворювання сприяє температура повітря +15...23 °С і часті опади. Втрати врожаю в разі сильного ураження можуть бути істотними.


Рис. 4. Локальний тип ураження рослин сої несправжньою борошнистою росою

 

Несправжня борошниста роса (Peronospora manshurica)

Несправжня борошниста роса (НБР) — одна з найпоширеніших хвороб сої, яка інтенсивно розвивається в другій половині вегетаційного періоду. Боротьба з НБР починається з протруювання посівного матеріалу сої фунгіцидним протруйником Максим® Адванс для контролю дифузної форми розвитку захворювання при ураженні через кореневу систему. Локальну форму розвитку (вторинна, повітряна інфекція) можна контролювати, застосовуючи фунгіциди з певних хімічних класів по вегетації. Характерні ознаки ураження — хлоротичні плями на верхньому боці листової пластинки, зі спіднього боку утворюється сіро-фіолетовий наліт. Оптимальною температурою для розвитку локальної форми ураження вважається +20 °С і наявність краплинної вологи. Втрати врожаю при ураженні листового апарату можуть сягати 9–18 %. Джерело інфекції — рослинні рештки й уражене насіння.


Рис. 5. Спороношення (Ascochyta sojaecola)

 

Аскохітоз (Ascochyta sojaecola)

Гриб уражує всі органи рослини. Перші прояви можна спостерігати вже під час появи сходів на сім’ядолях у вигляді вдавлених плям із темним обідком. На листках проявляється у вигляді чималих округлих із концентричною зональністю плям. Сприяють розвитку часті опади й температура повітря в межах +20...24 °С. Первинне джерело інфекції — насіння й рослинні рештки, тому перший крок у захисті від аскохітозу — протруювання посівного матеріалу. Втрати врожаю можуть сягати 20–25 %, уражене насіння матиме низьку схожість.

Альтернаріоз (Alternaria spp.)

Види альтернаріозу найчастіше уражують рослини сої в період достигання. До того ж ураження багатьох культур видами альтернаріозу щороку набирає більших масштабів і дедалі частіше на ранніх етапах розвитку. Не можна ігнорувати й виявлений відсоток уражених зразків, адже поінформований означає озброєний. Захворювання може проявлятися у вигляді концентричних бурих плям, уражене альтернаріозом листя раніше відмирає. В ураженого насіння знижується енергія проростання і схожість. Для зараження рослин досить краплинної вологи протягом кількох годин і температури повітря +20...26 °С. Зберігається на рослинних рештках і насінні.

   
Рис. 6. Ураження рослин фузаріозом

Фузаріоз (Fusarium spp.)

Ураження рослин відбувається через ґрунт, при цьому коренева система не розвивається й загниває. Перші симптоми ураження проявляються на листі у вигляді хлоротичних міжжилкових плям. Спостерігається передчасне відмирання листового апарату, скидання бобів, зменшення натури зерна. Як показують дослідження, патоген уражує лише кореневу систему, а некрози на листі — результат дії фітотоксинів, що їх продукує гриб. Ще один типовий прояв хвороби — загальне пригнічення рослин і їх загибель (синдром передчасної загибелі). Сприяє розвитку захворювання підвищена вологість ґрунту та ослаблення рослин унаслідок несприятливих умов.

Чого очікувати 2020 року?

Погодні умови 2020 року не перестають нас дивувати. Слідом за незвичайно теплою і безсніжною зимою прийшла посушлива й прохолодна весна із заморозками. Кінець весни — початок літа приніс нам такі бажані опади. Та як завжди, сталося не так, як бажалося, і дощовий період розтягнувся надовго, отож подекуди мали проблеми із вчасним застосування страхових гербіцидів на соняшнику й кукурудзі та фунгіцидів на зернових.


Рис. 7. Бактеріальні плямистості

 

Чинники, які впливатимуть на поширення хвороб сої 2020 року:

  • Нетипово низька температура повітря, вологість ґрунту і стресовий стан рослин сприяли поширенню ґрунтових інфекцій (види фузаріозу, несправжня борошниста роса), можливий розвиток бактеріозів і раннє ураження білою гниллю.
  • Велика кількість рослинних решток на поверхні й у верхньому шарі ґрунту з минулого сезону, які збереглися через брак вологи або мінімальний обробіток.
  • Суттєве накопичення інфекційного фону склероцій у ґрунті.
  • Насиченість сівозміни культурами, у яких спільні із соєю захворювання.
  • Теплі погодні умови зимового періоду сприяли збереженню інфекцій.

Досі розвиток захворювань стримувала низька температура повітря. Проте з її підвищенням слід чекати на спалах у розвитку хвороб, і це стосується не тільки сої, а всіх без винятку культур.

Отож у цьому сезоні варто очікувати на ранній розвиток листових плямистостей, передусім аскохітозу й септоріозу, та на раніші прояви альтернаріозу й несправжньої борошнистої роси. За умови відсутності фунгіцидної обробки насіння цілком імовірне випадання рослин унаслідок ураження фузаріозами й дифузного ураження несправжньою борошнистою росою.

Не забуваймо про захист від шкідників, які, крім прямої шкоди, сприяють поширенню захворювань і можуть бути переносниками інфекції.

Зважаючи на все це, треба бути готовими до інтенсивного захисту культури від захворювань.

Сім порад для успішного захисту сої від хвороб разом з Амістар ® технологією:

  1. Повного захисту від хвороб можна досягти комплексно, починаючи із захисту насіння і сходів протруйником Максим Адванс, який забезпечує контроль ранніх хвороб насіння і сходів, а це аскохітоз, фузаріоз, пітіозна й ризоктоніозна прикореневі гнилі. До того ж Максим Адванс — кращий баковий партнер для азотфіксуючих бактерій.
  2. Для максимальної ефективності й тривалої дії Амістар ® Голд та Амістар ® Екстра краще застосовувати профілактично або відповідно до прогнозу про можливе зараження рослин, але до появи ознак.
  3. Для повного контролю захворювань обов’язковий комплексний захист посівів від шкідників протягом вегетації.
  4. Із Амістар ® Голд і Амістар ® Екстра можна бути впевненими в надійному захисті рослин від усього спектра збудників хвороб, яких можна контролювати фоліарним застосуванням фунгіцидів, зокрема проти НБР при локальному типі розвитку, що зазвичай потребує спеціалізованих діючих речовин.
  5. Гнучка норма застосування препаратів, що дозволяє зменшити витратну частину при низькому ризику поширення захворювань і забезпечити необхідний захист.
  6. Можливість дворазового застосування (рекомендовані фази R1–R3), що актуально на насіннєвих посівах для отримання здорового посівного матеріалу та в разі високої імовірності розвитку склеротиніозу.
  7. Відмінне поєднання тривалої дії і позитивного фізіологічного впливу Амістар ® технології допомагає реалізувати закладений потенціал урожайності рослин.

Бажаю вам чистих листочків і стебел разом з Амістар ® технологією!