Україна

You are here

Share page with AddThis

«Картопляна Майстерня» — початок сезону-2020 з міжнародним досвідом!

Картопля
27.03.2020

Ольга ВЕРБИЦЬКА,
менеджер з маркетингу, напрям «ЗЗР для овочевих культур та картоплі», компанія «Сингента»

21 січня в Києві ми провели першу у 2020 році міжнародну «Картопляну майстерню» в партнерстві з нашими колегами з «Агріко Україна» і рестораном Beef Meat and Wine. «Картопляну майстерню» насамперед було присвячено безпечності картоплі для кінцевого споживання як для супермаркетів та ресторанів, так і для переробки на чипси, крохмаль, картоплю фрі, та змінам ринку й уподобанням кінцевого споживача.

На цей захід завітали гості з Польщі: наша колега доктор Катержина Ребартц і польський виробник картоплі для супермаркетів та переробки на чипси Мікаель Топольскі.

Колеги розповіли про ринок картоплі у Польщі, сфокусувалися на законодавчих аспектах у сегменті ЗЗР у Євросоюзі, труднощах, з якими стикаються протягом сезону вирощування картоплі, наголосили на тому, чого нам слід очікувати найближчими роками, та розповіли про важливість регламентованого застосування пестицидів і перевірки продукції. Доповіді гостей викликали неабияку зацікавленість у наших виробників, які мали чудову можливість поспілкуватися протягом усього насиченого дня.

РИНОК КАРТОПЛІ В ПОЛЬЩІ, 2019 Р.

  • Ареал картоплі збільшився на 2 %, до 304 000 га.
  • До воєводств із найбільшою площею вирощування картоплі належать: Великопольське, Лодзьке, Мазовецьке і Підкарпатське.
  • А з найменшою площею: Любуське, Опольське, Підляське, Вармінсько-Мазурське і Сілезьке.

РИНОК КАРТОПЛІ В ПОЛЬЩІ, 2019 Р.


Картопляний баланс (тис. тонн)

ВАЖЛИВІ ХВОРОБИ КАРТОПЛІ НА ПОЛЬСЬКОМУ РИНКУ


Rhizoctonia solani
Ризоктоніоз картоплі


Helminthosporium solani
Парша срібляста


Colletotrichem coccodes
Антракноз

Постанова Кабінету Міністрів України №1106 від 25.10.2017 р. «Про виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони»

https://eu-ua.org/plan-zakhodiv-z-vykonannia-uhody

Згідно з планом серед іншого в Україні повинні бути імплементовані такі регламенти ЄС:

Гармонізація законодавства України та ЄС

РЕГЛАМЕНТ ЄСНАЗВАСТРОК
ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ
1107/2009Concerning the placing of plant
protection products on the
market
31.12.2020
396/2005On maximum residue levels of
pesticides in or on food and
feed of plant and animal origin
31.12.2020
485/2013Regarding the conditions of approval
of the active substances
clothianidin, thiamethoxam
and imidacloprid, and prohibiting
the use and sale of seeds
treated with plant protection
products containing those active
substances
31.12.2018
2009/128Establishing a framework
for Community action to
achieve the sustainable use of
pesticides
31.12.2018

Польський колега — виробник картоплі поділився з нами своїм практичним досвідом у її вирощуванні.

ВИРОЩУВАННЯ КАРТОПЛІ У ГОСПОДАРСТВІ «ЖЕЛЯЗНА», ПОЛЬЩА

Картопля у структурі вирощування становить близько 30 %, залежно від року від 380 до 400 га, що дозволяє виростити від 12 до 14 тис. т картоплі на чипси. На 200 га є можливість зрошення, для цього «Желязна» обмінюється полями з партнерськими господарствами сільгоспакадемії. Картоплю вирощують після таких попередників, як зернові, квасоля, кукурудза, ріпак. Для покращення структури ґрунту і підвищення рівня ґумусу вирощуються сидерати та вноситься гній.

  • Картопля висаджується у гребні 75 см, двоетапна висадка.
  • Термін посадки залежить від погоди, припадає на початок квітня, коли температура ґрунту 8 ⁰С.
  • Висаджується сертифікований оброблений матеріал (MAFEX, саджалка).
  • Висадка бульб залежно від фракції — від 40 до 60 тис.

Удобрення поля перед посадкою NPK, Ca, S, Mg, кількість удобрення визначається на основі результатів ґрунтових досліджень, культур-попередників і потреб даного сорту.

N 140–170 кг
P 60–80 кг
K 160–220 кг
Ca 20–30 кг
S 60–70 кг
Mg 25–35 кг

Гербіцидний захист — одразу після підгортання.

Фунгіцидний захист проводиться превентивно й інтервенційно, циклічно кожні 8–14 днів, терміни обробки засобами системної, ґрунтової та контактної дії визначаються на базі моніторингу плантації, відповідно до розвитку рослин, перебігу вегетації
та погоди.

Захист від шкідників проводиться за необхідності на основі моніторингу плантації.

Разом із фунгіцидним захистом вносять мікроелементи (B, Cu, Mn, Ca, Mg).

Зберігання ділиться на 3 періоди: коротке, середнє і тривале.

1. Коротке зберігання: Arsenal, Hermes. Від 2 до 4 тижнів (температура зберігання 9,5 ⁰С).
2. Середнє зберігання: Brook, VR 808 Od 3. Від 14 тижнів (температура зберігання 9 ⁰С).
3. Тривале зберігання: VR808, Saturna. Від 15 до 27 тижнів (температура зберігання 8–8,5 ⁰С).

Господарство «Желязна» співпрацює з фірмою Frito Lay з 1993 р., відтоді розвивався напрям виробництва картоплі на чипси. Частина інвестицій у спеціалізоване обладнання для польового вирощування, спорудження лінії для зрошення, пристосування наявних приміщень під картоплесховища і спорудження нових об’єктів типових сховищ, розбудова сортувальної лінії та конвеєрів — усе це дозволило збільшити обсяг виробництва у кілька разів.

ПРОЦЕС СПІВПРАЦІ МІЖ ПОЛЬСЬКИМ ВИРОБНИКОМ ТА МЕРЕЖАМИ/ПЕРЕРОБНИКАМИ

Планування сезону

  • Планування майбутнього сезону починається у листопаді (перемовини про обсяг контракту, його поділ, сорти посадкового матеріалу FL)
  • Виділення сортів посадкового матеріалу фірми Frito Lay
  • Рамкове визначення обсягу партій поставок сировини (у разі зберігання тут має значення розмір сховищ)
  • Перебіг сезону
  • Постійний моніторинг плантації (від моменту висаджування, вегетації в полі, оцінки врожаю, параметри картоплі, перебіг збору, завантаження сховища)
  • Моніторинг параметрів картоплі у сховищі (стан, рівень дефектів, рівень сухої маси)

Особливу увагу ми приділили нашому вдалому пілотному проєктові — протоколу вирощування картоплі компанії «Сингента», розповіли про його деталі, особливості та про всі його переваги для виробника, ключовими з яких є регламентоване застосування пестицидів та, відповідно, система захисту, розроблена індивідуально для кожного господарства, що бере участь у проєкті. Крім того, технічні консультації експертів, сервіси «АгроГід» та обов’язкова перевірка на пестицидні залишки.

Своїм практичним досвідом у застосуванні протоколу в полі та подальшою співпрацею з торговельними мережами поділився Ігор Мотько з компанії «Бровари Картопля». А представник відділу закупівель овочів та фруктів одного з найкращих супер-маркетів України Goodwine Богдан Вашека розповів нам про всі переваги проєкту для своїх найвибагливіших клієнтів, адже безпечність продуктів — це основна цінність цього магазину.

ПРОТОКОЛ ВИРОЩУВАННЯ СТОЛОВОЇ КАРТОПЛІ В УКРАЇНІ. ЦІЛІ ПРОЄКТУ.

  • Ділянка площею 15 га
  • Броварський р-н, с. Семиполки
  • Вирощування картоплі під пакування в мале фасування — 2–2,5 кг
  • Мета отримання товарної картоплі фракції 50–80 мм
  • Мінімально допустимий рівень пестицидів
  • Безпечна для поставок у мережі та для споживання кінцевим споживачем
  • Польова собівартість в розмірі 3,500 грн за 1 т


Ігор Мотько, ТОВ «Бровари Картопля»

СИСТЕМА ЗАХИСТУ ЗГІДНО З ПРОТОКОЛОМ ВІД «СИНГЕНТА» В ГОСПОДАРСТВІ «БРОВАРИ КАРТОПЛЯ»

ПОЛЬОВА СОБІВАРТІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ СТОЛОВОЇ КАРТОПЛІ ЗГІДНО З ПРОТОКОЛОМ

ПЕРЕВАГИ ВИРОЩУВАННЯ ЗА ПРОТОКОЛОМ ВІД «СИНГЕНТА»

  • Допомога в складанні схеми захисту картоплі
  • Отримання безпечного врожаю з МДР
  • Доступ до сервісів «АгрогГід», лабораторії
  • Регулярні технічні консультації експертів
  • Участь у Клубі стратегічних партнерів

   

Ми переконані, що у 2020 році протокол вирощування будуть впроваджувати в господарствах усі провідні виробники, а кінцевий споживач звертатиме на це особливу увагу, адже попит на безпечну продукцію росте з кожним роком.

Про попит на безпечність, якість та смакові якості різних сортів картоплі розповів та продемонстрував на відкритій кухні шеф-кухар ресторану Beef Meat and wine Олексій Шеменков, адже він уже 2 роки поспіль особисто обирає картоплю на полях наших виробників, які захищені протоколом від «Сингента», для своїх гостей, про що їм обов’язково розповідає. Олексій впевнений, що саме це є причиною збільшення попиту відвідувачів на картоплю в його м’ясному ресторані.