Солодка кукурудза полюбляє плодючі, структуровані ґрунти, однак при застосуванні відповідних технологій може рости і на інших землях. Високих урожаїв можна очікувати, якщо ґрунт має хорошу структуру, багатий вологою і здатен швидко прогріватися. Солодку кукурудзу можна використовувати практично в будь-якій сівозміні. Її також можна сіяти після будь-яких зернових культур за умови хорошої підготовки ґрунту. Солодка кукурудза більш чутлива до деяких гербіцидів, ніж зернові, тому не рекомендується сіяти її на полях, дуже заражених бур’янами. Солодку кукурудзу можна вирощувати на одному і тому ж полі декілька років поспіль, але при цьому зростає ризик зараження хворобами та шкідниками. У місцях, де перші заморозки наступають пізно, солодку кукурудзу можна вирощувати як другу культуру, наприклад, після зеленого горошку або ранньої картоплі.
Внесення добрив
Для отримання врожаю високому рівні в середньому потрібно до 140 кг азоту, 45 кг фосфору і 120 кг калію. Фосфор і калій зазвичай вносять у ґрунт ранньої весни і при посіві. Азот застосовують навесні, а також у період формування і росту качанів.
Підживлення цукрової кукурудзи
Підживлення проводиться в три етапи:
• передпосівний період — N 20–40 кг д. р., К 30–50 кг д. р.;
• через 4–5 тижнів після посіву — N 60–80 кг д. р.;
• коли рослини досягнуть висоти 30–35 см — N 60 кг д. р., К 20 кг д. р.
Не варто допускати безпосереднього контакту насіння з добривами, оскільки це може спричинити пошкодження кореневої системи рослин. За нестачі азоту розвиток рослин уповільнюється, листки жовтіють і врожайність знижується. За надлишку азоту уповільнюється дозрівання качанів, а рослини стають вищими і тоншими, внаслідок чого зростає ризик вилягання посівів. При нормальній кількості фосфору у рослин краще розвивається сильна коренева система і на качанах формується максимальна кількість зерен. За нестачі фосфору рослини набувають пурпурового відтінку. Це явище нерідко можна спостерігати навесні при прохолодній погоді. Калій необхідний для циркуляції води в рослині й для правильного розвитку зерен. Також калій зміцнює стовбур рослин. При дефіциті калію листки жовтіють, а їх краї сохнуть. Оптимальні строки посіву — 3-тя декада квітня, при досягненні постійної температури ґрунту 10–12 ºС на глибині 10 см. Глибина посіву — 2–3 см. На солодкій кукурудзі нерідко з’являються відростки від кореня. Їх кількість може збільшуватися, якщо в процесі росту рослини переживуть якийсь стрес. Число прикореневих відростків може зростати, а самі вони можуть бути вище, якщо щільність посіву нижча, ніж рекомендована. Видаляти їх необов’язково, оскільки вони не справляють негативного впливу на основну рослину. Солодка кукурудза поглинає багато вологи. У період росту рослині необхідно 350–500 мм води. Залежно від місцевих погодних умов більша її частина може потрапити в ґрунт лише завдяки поливу. За дефіциту вологи врожайність може знизитися на 50 %, а якість продукції стати невідповідною. Час збирання врожаю залежить від сорту солодкої кукурудзи і якості продукції, яку ви бажаєте отримати. Врожай стандартних сортів (SU і SE) збирають, коли вміст вологи в зернах складає 72–68 %.
Солодка кукурудза полюбляє плодючі, структуровані ґрунти, однак при застосуванні відповідних технологій може рости і на інших землях. Високих урожаїв можна очікувати, якщо ґрунт має хорошу структуру, багатий вологою і здатен швидко прогріватися. Солодку кукурудзу можна використовувати практично в будь-якій сівозміні. Її також можна сіяти після будь-яких зернових культур за умови хорошої підготовки ґрунту. Солодка кукурудза більш чутлива до деяких гербіцидів, ніж зернові, тому не рекомендується сіяти її на полях, дуже заражених бур’янами. Солодку кукурудзу можна вирощувати на одному і тому ж полі декілька років поспіль, але при цьому зростає ризик зараження хворобами та шкідниками. У місцях, де перші заморозки наступають пізно, солодку кукурудзу можна вирощувати як другу культуру, наприклад, після зеленого горошку або ранньої картоплі.
Внесення добрив
Для отримання врожаю високому рівні в середньому потрібно до 140 кг азоту, 45 кг фосфору і 120 кг калію. Фосфор і калій зазвичай вносять у ґрунт ранньої весни і при посіві. Азот застосовують навесні, а також у період формування і росту качанів.
Підживлення цукрової кукурудзи
Підживлення проводиться в три етапи:
• передпосівний період — N 20–40 кг д. р., К 30–50 кг д. р.;
• через 4–5 тижнів після посіву — N 60–80 кг д. р.;
• коли рослини досягнуть висоти 30–35 см — N 60 кг д. р., К 20 кг д. р.
Не варто допускати безпосереднього контакту насіння з добривами, оскільки це може спричинити пошкодження кореневої системи рослин. За нестачі азоту розвиток рослин уповільнюється, листки жовтіють і врожайність знижується. За надлишку азоту уповільнюється дозрівання качанів, а рослини стають вищими і тоншими, внаслідок чого зростає ризик вилягання посівів. При нормальній кількості фосфору у рослин краще розвивається сильна коренева система і на качанах формується максимальна кількість зерен. За нестачі фосфору рослини набувають пурпурового відтінку. Це явище нерідко можна спостерігати навесні при прохолодній погоді. Калій необхідний для циркуляції води в рослині й для правильного розвитку зерен. Також калій зміцнює стовбур рослин. При дефіциті калію листки жовтіють, а їх краї сохнуть. Оптимальні строки посіву — 3-тя декада квітня, при досягненні постійної температури ґрунту 10–12 ºС на глибині 10 см. Глибина посіву — 2–3 см. На солодкій кукурудзі нерідко з’являються відростки від кореня. Їх кількість може збільшуватися, якщо в процесі росту рослини переживуть якийсь стрес. Число прикореневих відростків може зростати, а самі вони можуть бути вище, якщо щільність посіву нижча, ніж рекомендована. Видаляти їх необов’язково, оскільки вони не справляють негативного впливу на основну рослину. Солодка кукурудза поглинає багато вологи. У період росту рослині необхідно 350–500 мм води. Залежно від місцевих погодних умов більша її частина може потрапити в ґрунт лише завдяки поливу. За дефіциту вологи врожайність може знизитися на 50 %, а якість продукції стати невідповідною. Час збирання врожаю залежить від сорту солодкої кукурудзи і якості продукції, яку ви бажаєте отримати. Врожай стандартних сортів (SU і SE) збирають, коли вміст вологи в зернах складає 72–68 %.