Україна

You are here

Share page with AddThis

 

СЕРВІС «ФІТОЕКСПЕРТИЗА НАСІННЄВОГО МАТЕРІАЛУ»

дозволяє побачити реальну картину фітопатологічного стану партії насіння та отримати обґрунтовану консультацію з підбору і застосування протравників

 

СЕРВІС ПЕРЕДБАЧАЄ:

Визначення схожості насіння.

 

Мікологічний/бактеріологічний аналіз партії насіння.

 

Підбір оптимальної комбінації протруйників (препарат, норма витрати, технологія нанесення).

 

Рекомендації агротехнічних прийомів (глибина висіву, норма висіву тощо). 

 

 

○  Метод діагностики «Фітоекспертиза насіннєвого матеріалу» відповідає вимогам і виконується згідно вимог ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості»  

○ Насіння пророщують у рулонах за оптимальної температури для сільськогосподарських культур

○ Визначають схожість (у встановлені для цього строки). На 10–12-ту добу проводять фітопатологічний аналіз

Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу

Відбір середньої проби насіннєвого матеріалу

 
Відбір зразків насіння відбувається згідно з ДСТУ 4138-2002.
Обладнання: конусні, циліндричні, мішкові щупи та механічні пробовідбірники.
Партія насіння — це будь-яка кількість зерна, однорідного за якістю, яку одночасно здають, приймають або зберігають, засвідчена одним документом.
Точкова проба зерна — це проба, відібрана від партії зерна за один раз з одного місця.
Об’єднана проба — сукупність усіх точкових проб, взятих з однієї партії.
Середня проба — це частина об’єднаної проби матеріалу, яку передають до лабораторії.

Відбір точкових проб із насипу

Відбір точкових проб із насипу
 

Від кожного відсіку чи бурта відбирають точкові проби у вигляді конверта у п’яти місцях за величини партії до 20 т або 20 м² поверхні. У випадку коли поверхня насіння за площею та масою більша за попередньо встановлену, її умовно поділяють на секції, приблизно по 20 м² кожна, й відбирають від кожної у п’яти місцях.
 
Більше ніж 20 м²
 

Відбір точкових проб із мішків

Відбір точкових проб із мішків

 

Кількість мішків/
контейнерів, шт
Кількість проб, шт
До 5Від кожної місткості, але не менше 5
Від 6 до 30Від 5 місткостей або одна від кожної третьої, але не менше 5
Від 30 до 400Від 10 місткостей або одна від кожної п’ятої, але не менше 10
Понад 400Від 80 місткостей або одна від кожної сьомої, але не менше 80

 

Формування середньої проби

Формування середньої проби

 

Насіння висипають на роздільну дошку і рівномірно розгортають у вигляді квадрата. За допомогою дерев’яних пластинок (лінійки) розділяють на чотири частини. Дві протилежні частини об’єднують та вказують зазначену інформацію на брендованому пакеті, дві інші відкидаються (зберігаються у господарстві). Виділення середньої проби також можливе при використанні зернового дільника (ДП-5, ДП-10 або інших модифікацій).

Маса середньої проби має становити до 2 кг

                                                                                                                          

Як правильно підібрати протруйник?

Рекомендації з відбору зразків для діагностичних центрів