Україна

You are here

Share page with AddThis

Синергія успіху: досвід майстрів томатної справи

Насіння овочів
07.05.2020

Матеріали взято із журналу "Овочі та фрукти"

Досвідом вирощування ранньої продукції томату з нами поділився Віталій Ткачов, який на присадибній ділянці у селі Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області облаштував плівкові теплиці. Як зазначив чоловік, за десять років практики вирощування і реалізації томатів на оптових ринках він випробував чи не всі гібриди томату, які провідні компанії-оригінатори насіння пропонують українському тепличному бізнесу. Відтак обрав найбільш підходящі варіанти для власної справи.

– Нині спеціалізуюся лише на томатах. Раніше пробував вирощувати і огірок у теплицях, але на певних етапах він більш трудомісткий і на відміну від томатів «не пробачає» помилок, тому вибір культури був очевидним. А щодо гібридів, для першого обороту обрав напівдетермінантні Капонет F1, Девонет F1 і Гравітет F1 селекції «Сингента», – каже Віталій Ткачов. – Ці томати для плівкових теплиць одні з найбільш ранніх, отже, є можливість якомога раніше заробити, рослини вирізняються швидкою віддачею врожаю і високою якістю плодів, до того ж дозволяють вчасно увійти у другий оборот.

Як зазначив тепличник, погодні зміни вплинули на технологію вирощування. Так, за словами Віталія Ткачова, цьогоріч щодня доводилося поливати грядки не один раз, а кілька, вносити зміни у схему живлення рослин. Натомість фунгіцидних обробок було менше, а інсектицидних навпаки – більше, адже шкідники прекрасно перезимували і в тому числі карантинні.

– Щоб контролювати популяції шкідників, розставив феромонні пастки. Зробив дві профілактичні обробки фунгіцидом Ридроміл Голд, і рослини почуваються чудово. Додатково укріплюю імунну систему томатів мікроелементами, стимуляторами росту та антидепресантами. Годую не тільки через краплю, а і по листку. Для організації живлення і захисту напівдетермінантних гібридів керуюся базовими рекомендаціями компанії «Сингента». Далі у процесі вирощування бачу, яких елементів рослини потребують у більшій або меншій мірі і дію відповідно. Співвідношення основних елементів живлення томатів – фосфору, азоту і калію – також змінюю залежно від фази розвитку рослини.

Як розповів Віталій Ткачов, цьогоріч насіння для першого обороту висадили на початку січня. Якби не карантинні заходи, врожай би збирали наприкінці квітня. Але через те, що нині невідомо, як, де і скільки томату зможуть реалізувати – оптові ринки закриті, а вони були основним каналом збуту для тепличника, не спостерігається вигідної ціни на продукцію, збір врожаю відтермінували.

– Нині стараємося закласти якнайбільше китиць, бо якщо не буде відповідної ціни на продукт, спробуємо покрити збитки за рахунок врожайності. Адже витрати залишилися ті самі, а от доходна частина змінюється щороку, – каже підприємець.

Віталій Ткачов зазначив, що насіння Капонет F1Девонет F1 і Гравітет F1 не потребує додаткових обробок, в упаковці воно готове до використання за призначенням. Підживлення аграрій обирає залежно від поточного курсу валют. Якщо у минулому році ціна євро була відносно невисокою, використовував добрива компанії «Master», але коли валюта країн «єврозони» дорожчає, робить підживлення власноруч із більш доступних за ціною речовин – як от калійна і кальцієва селітри, сульфати калію і магнію, монофосфат калію імпортного виробництва тощо. Купує не вітчизняне, бо імпортне, за словами Віталія Ткачова, зазвичай кращої якості й у асортименті, та ще й дешевше, ніж українське.

Томати у господарстві В.Ткачова зростають у теплицях тунельного типу як з опаленням, так і без нього. Як відзначає господар, температура для розвитку томата має бути не нижче +16°C, тому він використовує два шари плівки для укриття споруд. Для облаштування зовнішнього шару використовується плівка завтовшки 150 мікрон, для внутрішнього – 80 мікрон. Попри досить високу денну температуру повітря, що встановилася цьогоріч у зимовий і весняний періоди, суттєво зекономити на опаленні не вдалося, бо вночі прохолодно, а різкий перепад температур всередині споруди сприятиме розвитку хвороб.

У попередні роки ціна на томати з неопалювальних теплиць трималась досить високою, тому підприємець і в цьому році планує за рахунок якості садивного матеріалу і використання теплиць без опалення отримати максимальний комерційний зиск. Для цього близько 40 % насіння компанії «Сингента», а саме гібриди Капонет F1Девонет F1 і Барібін F1 на початку березня він висадив у неопалюваній теплиці на площі у сім соток.

– Технологія вирощування у опалюваних і неопалюваних теплицях майже однакова, різниця лише у строках отримання врожаю, можливо, ще у кількості пестицидних обробок, – каже Віталій Ткачов. – Плюс один і той же гібрид, який, скажімо, в опалюваній теплиці садять у грудні, а у неопалюваній – у лютому–березні, теж може показати себе по-різному. Капонет F1 може себе повести, як індетермінантний гібрид, тобто центральне стебло томата не припиняє росту, доводиться його прищипувати на шпалері. Операцію пасинкування проводимо щотижня. За словами тепличника, минулого сезону Капонет F1 чудово показав себе і у другому обороті. Але трохи по-іншому, ніж у першому. У період, коли було багато світла і тепла, він почав плодоносити не через 120 діб, як у першому обороті, а вже за 80 діб.

Підготовка теплиць до другого обороту в господарстві Ткачова триває приблизно п'ять днів. За цей час прибирають старі рослини і крапельні стрічки, грунт обробляють Тріходерміном, Планризом і Фітоспорином, а також мікробіологічним добривом Байкал ЕМ-1 для покращення структури грунту. Потім майбутні гряди обробляють культиватором, роблять у них заглибини для нової розсади, повертають на місце крапельні стрічки.

– У другому обороті саджу рожевоплідні гібриди, серед яких якнайкраще показав себе «сингентівський» Мамстон F1. Його випробував у першому і другому оборотах, відтак з'ясував, що він краще підходить для літньо-осіннього вирощування – міжвузля у гібрида у цей період формуються коротші, ніж у першому обороті, тому рослина більш компактна, – продовжує розповідь аграрій. – До речі, рівних Мамстону F1 у другому обороті я поки не зустрічав, зокрема, по кольору і товарній якості.

Віталій Ткачов розповів, що став прихильним до продуктів компанії «Сингента» після того, як ще у 2006 році отримав для випробування на власній ділянці Гравітет F1, саме тоді, коли цей гібрид був внесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, і був маловідомим на теренах нашої країни. Цей томат вразив аграрія тим, що за будь-яких погодних умов забезпечує стабільний за всіма показниками врожай.

– На 90% можна спрогнозувати врожайність й інших «сингентівських» гібридів томата. Судячи з результату, селекціонери компанії велику увагу приділяють імунній системі рослин і їх районуванню, – зазначає тепличник.

Нюансами теплично-томатного бізнесу ми поцікавилися і у приватного підприємця Ігоря Сушка, який у селі Водяне Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області обробляє 0.6 га, які знаходяться в опалюваних плівкових теплицях. Головною культурою цього ОСГ також є томат. У першому обороті Ігор Сушко вирощує Капонет F1, який забезпечує швидку віддачу плодів і займає 50% посівів, а для другого обороту підприємець обрав Бодерін F1 і Мамстон F1, адже плоди цих гібридів окрім привабливості, товарності і високих смакових якостей наділені витривалістю при зберіганні і транспортуванні на далекі відстані, що цінують клієнти Ігоря Сушка.

Аграрій повідомив, що серед різноманіття томатів, які встиг випробувати за п’ять років своєї діяльності, із «сингентівськими» томатами суттєвих проблем не відчував, тому щороку вони займають не менше 50% у його виробництві.

– Партії томату на продаж у першому і у другому оборотах формую так, щоб половина була рожевоплідних, а половина червоноплідних, так продукція краще реалізуються. Мамстон F1 добре переносить спеку і росте до морозів. І що найцікавіше, у найвищий пік спеки ця рослина цвіте і в'яже плоди, а коли пізньої осені починається їх збирання, томати не тріскаються, – ділиться досвідом Ігор Сушко. – Капонет F1 також є потужною компактною рослиною, гібрид не схильний до вершкування, скільки треба китиць, стільки і дасть. Плоди круглі і тверді, мають насичено-червоне рівномірне забарвлення. Його пасинкування проводимо раз на 4–5 днів.

Теплиці у господарстві Ігоря Сушка двох типів – блочного, де між шарами плівки циркулює тепле повітря, створюючи ефект термоса, і тунельного. За рахунок того, що розсаду тут вирощують у окремому відділенні, приблизно місяць заощаджують на обігріві всіх інших тепличних площ. Перший оборот у цьому сезоні розпочався за графіком, а висадження розсади у теплиці – з 15 лютого. Збирання першого врожаю планують розпочати на початку травня.

– У цьому році вражених хворобами рослин у теплиці не було, зробив кілька профілактичних фунгіцидних обробок за схемою, наданою компанією «Сингента». Ця схема, до речі, підходить і для томатів інших компаній-оригінаторів. Як не дивно, не дошкуляли і шкідники. Думаю, теж завдяки профілактичним обробкам, які здійснюємо чітко за схемою. Від хвороб застосовував Квадріс 250 SC, к. с. і Ридоміл Голд, від шкідників – Проклейм 5 SG, р. г. Обрав цей інсектицид, щоб не зашкодити невтомним трударям – джмелям. Завдяки ним процес запилення став менш трудомістким, адже раніше ми вручну запилювали рослини гормоном, плюс заважав людський фактор – обов’язково щось десь пропустиш, а джміль робить цю справу набагато якісніше. Тому і зав'язі, і плодів стало більше. От якби всі аграрії, як джмелі, так само злагоджено і чітко виконували свою роботу та дотримувалися технології, тоді б менше з їх боку було нарікань на агрохімію і насіння, – підсумував Ігор Сушко.