You are here

Share page with AddThis

Високоолеїновий соняшник

Новини
10.11.2016

Д. Нерода, портфоліо-менеджер олійних культур в СНД. Компанія «Сингента» 


Нові перспективи

У зв'язку зі зростаючою потребою у корисних для здоров'я оліях підвищується попит на високоолеїнову олію соняшника. Високоолеїнові ГІБРИДИ СОНЯШНИКА – це турбота про здоров'я. Поряд із традиційним соняшником виробники, трейдери і переробники сільськогосподарської продукції розбудовують новий напрямок – вирощування високоолеїнового соняшнику. Це обумовлено низкою серйозних переваг даного типу соняшнику та зростаючим попитом на нього з боку харчової промисловості.

Попит на сьогоднішній день формується, в основному, країнами Євросоюзу і у найближчому майбутньому очікується його підвищення у зв'язку із запровадженням обов'язкового маркування продуктів із зазначенням джерела олії. Для виробників соняшнику в Україні це унікальна можливість одержати додатковий прибуток із кожного гектара без додаткових витрат, а також застрахуватися від коливань цін на продукцію.

Що таке високоолеїновий соняшник?


Це соняшник із умістом у олії олеїнової кислоти Омега 9 (мононенасичена жирна кислота) понад 82 % і низьким умістом лінолевої кислоти Омега 6 (поліненасичена жирна кислота). Даний тип соняшнику виведено традиційними методами селекції, і генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти у нього є найвищим серед усіх олійних культур — до 95 %!

Високоолеїнова соняшникова олія має найвищий вміст вітаміну Е (альфа-токоферолу) – 45 мг/100 г. Це природний антиоксидант, що зміцнює імунітет людини, зменшує ризик виникнення ракових захворювань і захворювань серцево-судинної системи, які на сьогоднішній день є основною причиною смертності серед населення.

При переробці традиційної лінолевої соняшникової олії на маргарин, а також при смаженні з'являються активні транс-ізомери, що спричиняють підвищення вмісту холестерину в крові й можуть бути каталізаторами серцево-судинних і ракових захворювань (так званий «шкідливий холестерин»). Дієтично транс-жири підвищують рівень ліпопротеїнів низької щільності (LDL-C або «поганого холестерину») і знижують рівень ліпопротеїнів високої щільності (HDL-C або «хорошого холестерину»), тим самим удвічі збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань. На відміну від лінолевої, при термічній обробці і гідролізації високоолеїнової олії утворюються переважно цис-ізомери, які зменшують вміст холестерину й канцерогенів. Тому високоолеїнова соняшникова олія застосовується в харчовій індустрії вже понад 10 років для виробництва «здорових» продуктів. Вона має тривалий цикл використання в процесі смаження за високих температур, містить не більше 10 % насичених жирів, що дуже важливо для харчової промисловості. Саме тому такі великі мережі індустрії швидкого харчування, як Макдональдс, віддають перевагу високоолеїновій олії соняшнику при виробництві картоплі «фрі». Строк зберігання високоолеїнової олії і її похідних (маргарину) у чотири рази довший ніж у звичайної, традиційної олії.

Що стримувало збільшення площ під високоолеїновим соняшником?


  • Низька матеріальна зацікавленість.

  • Перші сорти/гібриди були нестабільними і низьковрожайними, а також мали низьку толерантність до хвороб і рослин-паразитів (вовчок), значно поступалися лінолевому соняшнику за вищевказаними параметрами.
  • Низький рівень поінформованості про переваги високоолеїнової олії.

Що змінилося?


  • Нині високоолеїнові гібриди не поступаються класичним за рівнем урожайності, стабільності, стійкості до хвороб і заразихи.
  • Зростає зацікавленість ними великих переробників.
  • Популяризація здорового способу життя.
  • Запровадження обов'язкового маркування на продуктах харчування, обмеження наявності транс-жирів.

Олія високоолеїнового соняшнику йде на експорт у країни Євросоюзу, а також використовується у харчовій індустрії на внутрішньому ринку. Наразі частка високоолеїнового соняшнику в структурі виробництва в Україні невелика і становить близько 2 %, утім світові тенденції вказують на ширші перспективи розвитку цього напрямку в нашій країні. За останні роки частка високоолеїнового соняшнику постійно зростала і зараз становить близько 10 % від усього виробництва у світі. У США майже 100 % усього соняшнику становлять олеїнові гібриди із високим (>82%) і середнім (>55%) вмістом олеїнової кислоти в олії. На ринку Франції більш ніж половина площ соняшнику зайнята високоолеїновими гібридами. Основними причинами розвитку галузі високо- і середньоолеїнової соняшникової олії стала популяризація здорового харчування у розвинених країнах, а також потреба світової олієжирової промисловості у нових видах олії, які мають необхідні якості, але при цьому є дешевшими у порівнянні з олією з аналогічними характеристиками (наприклад, маслиновою).

Нині в Україні спостерігається зростання посівних площ під високоолеїновим соняшником. У 2013 році очікується їхнє збільшення на 25 %, до 110 тис./га. Але це ще далеко не весь потенціал галузі. Найближчим часом прогнозується швидке зростання виробництва високоолеїнового соняшнику відповідно до світових тенденцій і незадоволеного попиту з боку країн Західної Європи. Тому розвиток високоолеїнового сегмента виглядає вельми перспективним напрямком, тим більше, що найкращі сучасні високоолеїнові гібриди не поступаються врожайністю традиційним. При цьому можна одержати премію, яка повністю компенсує вартість насіння на гектар. На сьогоднішній день в Україні закупівлю і переробку високоолеїнового соняшнику здійснюють такі міжнародні компанії, як Каргілл і АДМ. Проявляє зацікавленість до цього проекту також і низка великих вітчизняних виробників соняшникової олії. Ці компанії найбільш зацікавлені у створенні стабільної сировинної бази для виробництва високоолеїнової олії. Компанія «Сингента» є партнером виробників соняшнику і олії, надаючи високопродуктивні гібриди і повну систему захисту високоолеїнового соняшнику. Фахівці компанії забезпечують технічну підтримку, включаючи поставку портативних хроматографів,– приладів для визначення кислотного складу олії.

Високоолеїнові гібриди районовані в Україні так само, як і класичні гібриди. Технологія вирощування є загальноприйнятою для соняшнику. Рекомендується дотримуватися наступних умов: просторова ізоляція від класичного соняшнику має становити 200-400 м. Якщо немає можливості дотримуватися просторової ізоляції, необхідно підбирати гібридний склад згідно із групами стиглості, щоб забезпечити цвітіння у різний термін і уникнути перезапилення зі звичайним соняшником. Рекомендується також уникати вирощування у зонах із різкоконтинентальним кліматом, оскільки різкі коливання нічних і денних температур під час цвітіння можуть суттєво знизити рівень олеїнової кислоти в олії. Ключовим фактором успіху є добір насіння із високим генетичним потенціалом урожайності і вмістом олеїнової кислоти, а також чистота насіння, що гарантує виробникам компанія «Сингента».

Фактори, що впливають на вміст олеїнової кислоти


        1. Генетика гібрида.
        2. Генетична чистота насіння.
        3. Нічна температура в період дозрівання насіння.
        4. Перезапилення із сусідніх полів.
        5. Фізичне змішування насіння:
                - При посіві
                - При збиранні
                - При транспортуванні
                - У складі
                - Під час сушіння
                - При виробництві олії
Компанія «Сингента» має цілу низку високоолеїнових гібридів соняшнику, адаптованих у більшості країн-виробників. Понад половина зареєстрованих гібридів цього сегмента в Європі – це гібриди Сингенти. Наші гібриди є найбільш популярними у провідних країнах-виробниках високоолеїнового соняшнику – Франції, Угорщини, Іспанії, Туреччини та ін.

Для умов України компанія зареєструвала найбільш високоврожайні гібриди: НК Ферті і Тутті. Це найбільш успішні конвертації традиційних (лінолевих) гібридів НК Бріо й НК Конді відповідно. Для регіонів із недостатнім рівнем зволоження, а також для полів із низьким агрофоном рекомендовано гібрид НК Камен, який має генетику Опера Ін. Ці гібриди поєднують у собі стабільно високий рівень урожайності, високу толерантність до хвороб, пластичність, а також високий уміст олії і олеїнової кислоти у ній. У найближчі роки планується виведення на ринок нових гібридів, адаптованих для регіонів із недостатнім зволоженням, що мають стійкість до гербіцидів і т.д.

Нижче наведено характеристики високоолеїнових гібридів компанії «Сингента»:


НК Ферті
Відмінний урожай і високий вміст олеїнової кислоти

  • Середньостиглий гібрид (вміст олеїнової кислоти до 92 %) 
  • Середня енергія росту на початкових етапах 
  • Стабільний, у т.ч. в умовах нестачі вологи 
  • Генетично близький до гібрида НК Бріо 
  • Рекомендовано дотримання сівозміни і класичної обробки ґрунту 
  • Рекомендована густота до моменту збирання: 45-55 тис./га

НК Тутті
Чемпіон серед високоолеїнових

  • Високий вміст олеїнової кислоти до (92 %) 
  • Високостабільний і пластичний 
  • Генетично близький до НК Конді 
  • Рекомендується застосування класичної обробки ґрунту 
  • Не рекомендується розміщувати після бобових культур і ріпаку 
  • Рекомендована густота до моменту збирання – 45-55 тис./га 
  • Адаптований для всіх регіонів, окрім посушливих

НК Камен
Олеїнове джерело

  • Високий вміст олеїнової кислоти (до 93 %) 
  • Стабільний рівень урожайності за посушливих умов 
  • Пластичний, екстенсивного типу, придатний для полів із низьким агрофоном 
  • Генетично близький до Опера Пр 
  • Висока стресостійкість 
  • Рекомендована густота до моменту збирання – 45-55 тис./га