You are here

Share page with AddThis

Обираємо гібрид томату для відкритого ґрунту

Новини
10.11.2016

М. М. Довгаль, канд. с.-г. наук, провідний технічний експерт з овочевих культур ТОВ «Сингента». А. С. Дячук, С. Ю. Омельченко, менеджери з продажу напрямку овочеві культури ТОВ «Сингента»


Сучасне виробництво томатів у відкритому ґрунті чітко сегментоване за напрямками використання плодів. Перший — це переробка на томатопродукти і цільноплідне консервування (постачання на томатопереробні підприємства). Сорти й гібриди цього напрямку мають відповідати певним вимогам: дружне достигання, придатність до механізованого збирання, транспортабельність, високий вміст сухої речовини або цукру за шкалою Брікса (°Вх).

Найкраща сировина для виробництва томатної пасти — томати з вмістом сухих речовин понад 5 °Вх. Однак у масштабному промисловому виробництві такого рівня досягти дуже складно. Цей показник залежить насамперед від потенційних генетичних можливостей гібридів, але на його рівень впливає ще багато чинників: ступінь та однорідність стиглості, агрофон, ураженість хворобами і пошкодження шкідниками, погодні умови (особливо перед і під час збирання), тривалість періоду між збиранням і надходженням сировини на технологічні лінії. Здебільшого сировина, яка надходить на переробку, має 4–4,5 °Вх. Передовим світовим виробникам вдається наблизитися до 5 °Вх, а іноді й перевищити цей рівень.

Вимоги українських переробників до якості сировини з року в рік зростають. І це цілком зрозуміло, адже на внутрішній ринок України постачається дедалі більше томатної пасти з Китаю, яка суттєво поступається вітчизняній за якістю, але пропонується за нижчими цінами. Тож українські виробники намагаються зменшити собівартість своєї продукції, не знижуючи якість, — коштом якіснішої сировини. Крім того, вони починають орієнтуватися на європейський ринок, де саме висока якість продукції — головна конкурентна перевага.

Підприємства і фермери, які вирощують томати для постачання на переробні комбінати, крім задоволення вимог щодо якості і °Вх, зупиняють свій вибір на гібридах, адаптивних до умов вирощування і стресів, толерантних до хвороб, серед яких останнім часом великої шкодочинності набрали вірусні й бактеріальні інфекції. Компанія «Сингента» — один зі світових лідерів у галузі селекції томатів. Кожен третій помідор, який споживається чи переробляється на планеті, вирощено з її гібридів. Сьогодні на ринку України ми пропонуємо гібриди для переробки і цільноплідного консервування.

Астерікс F1. Середньоранній, термін достигання — 70 днів від висадки розсади або 100–105 днів від сходів при прямому висіві. Рослина потужна, листя добре укриває плоди від сонячних опіків. Плоди кубоподібно-овальної форми, однорідні за розміром, яскраво-червоні, без зеленої плями, стійкі до розтріскування. Середня маса плоду — 60–80 г. Вміст сухої речовини — 5–6 %. Придатний для механізованого збирання, висока транспортабельність. Підвищена стійкість до хвороб, особливо до фітофторозу, фузаріозу й вертицильозу. Висока стійкість до вірусу томатної мозаїки. Потенційна урожайність — понад 100 т/га. Рекомендована густота висаджування — 25–30 тис./га. При безрозсадному способі вирощування норма висіву насіння становить 50–55 тис./га.

Фортікс F1. Ранній, дозріває через 60–65 днів після висадки розсади та за 90–95 днів при прямому висіві. Рослина середньоросла, компактна, з концентрованим плодоутворенням, листя добре укриває плоди від сонячних опіків. Плоди щільні, кубоподібно-округлої форми, дуже вирівняні за розміром на всіх гронах, стійкі до розтріскування. Добре утримують форму й структуру при цільноплідному консервуванні та квашенні/солінні. Середня маса плоду — 60–70 г. Вміст сухої речовини — 5–6 %. Придатний для механізованого збирання, висока транспортабельність. Підвищена стійкість до хвороб, особливо до фітофторозу, фузаріозу й вертицильозу. Висока стійкість до вірусів томатної мозаїки та бронзовості. Потенційна урожайність — понад 100 т/га. Рекомендована густота висаджування — 25–30 тис./га. При безрозсадному способі вирощування норма висіву насіння становить 50–55 тис./га.

Відмінні характеристики гібриду Фортікс F1 серед томатів, призначених для переробки, — насичено-червоний колір плодів, піщана структура м’якоті та неперевершені смакові якості. Саме ці переваги дозволили фермерам у сезонах 2011–2013 років реалізувати частину урожаю на свіжому ринку. Вони відзначали також стабільний попит від супермаркетів і ринків саме на Фортікс F1, адже кінцеві споживачі швидко оцінили смакові й технологічні переваги плодів.

Цього року компанія «Сингента» почала випробовувати в наукових дослідах і виробничих іспитах понад 10 нових найсучасніших гібридів томатів для промислової переробки. У найближчі роки ми виберемо найкращі з них, проведемо державну реєстрацію і запропонуємо нашим фермерам, а результати випробувань неодмінно оголосимо на наших семінарах та представимо в журналі «Овочівництво». Стежте за нашими публікаціями.
      Фортікс F1 — новий гібрид на ринку томатів для переробки
      Олексій Косенко, головний агроном ФГ «Мельник», Миколаївська обл.

Протягом останніх п’яти років наше господарство тісно співпрацює з компанією «Сингента». Зокрема, у неї ми закуповуємо насіння овочів. Серед них хочу відзначити такі сорти й гібриди, як капуста Агресор F1, Блоктор F1, Новатор F1, цибуля Банко й Мундо, томат Астерікс F1. З 2011 року за рекомендацією менеджерів компанії ми запровадили у виробництво гібрид Фортікс F1. При густоті 27 тис./га перед збиранням його урожайність у середньому за три роки становила 110–115 т/га на краплинному зрошенні і 80–82 т/га при застосуванні дощувальної установки барабанного типу. Добра облиствленість уберегла нас від утрат якості продукції від сонячних опіків навіть у такі спекотні й посушливі літа, як останніми роками. В середньому з куща ми отримували близько 4–5 кг томатів яскраво-червоного кольору без зеленої плями біля плодоніжки.

Серед найвагоміших для нашого господарства ознак окремо відзначу дуже високу стандартність плодів: вага 99 % продукції коливалася в межах 60–70 г. Ми отримали дружне дозрівання і прекрасне зберігання на кущі: плоди не тріскалися, не м’якшали, що дуже важливо при механізованому збиранні. Навіть після вимушеної майже тижневої зупинки збирання через дощі плоди не втратили якості. Приємно порадувало й те, що порівняно з рештою гібридів, які вирощувалися в нашому господарстві, збирати томат Фортікс F1 ми починали на 10 днів раніше. Хоча Фортікс F1 — типовий гібрид для переробки, велику частину продукції ми реалізували на свіжий ринок. Завдяки високій стандартності, привабливому яскраво-червоному кольору і смаковим якостям плодів продукція цього гібрида користувалася найбільшим попитом серед покупців.

Другий напрямок використання плодів, у якому успішність виробництва теж залежить від правильного вибору гібриду, — це споживання у свіжому вигляді. Зрозуміло, що і в цьому напрямі головні вимоги споживачів — високі смакові якості, великий розмір та привабливий зовнішній вигляд. А виробникам і реалізаторам потрібні ще твердість, транспортабельність і придатність до зберігання як на корені, так і в післязбиральний період, адже місця продажу кінцевим споживачам часто дуже далеко від місць вирощування. Поєднати усі ці властивості з погляду селекції й гібридизації складно. Великі плоди, як правило, найсмачніші, але нестійкі до механічних впливів, розтріскуються біля плодоніжки, швидко втрачають тургор і стають м’якими.

Протягом останніх років беззаперечний лідер серед крупноплідних детермінантних томатів — гібрид Бобкат F1. Плоди правильної форми, дуже вирівняні протягом усього періоду плодоношення. Маса — 180–230 г. Яскраво червоні з глянцевим блиском, не розтріскуються навіть при істотних перепадах вологості ґрунту. Добре транспортуються і зберігаються до 25–30 діб. М’якоть має щільну пісочну структуру, містить багато цукрів. Гібрид нескладний у вирощуванні: добре переносить повітряну засуху, запилюється навіть при високих температурах і низькій відносній вологості повітря. Має підвищену стійкість до плямистостей листя, альтернаріозу і фітофторозу. Потужний листовий апарат добре захищає плоди від сонячних опіків. Період від висадки розсади до масового збирання — 90–100 днів. Завдяки цьому основна частина продукції надходить на ринок з другої половини серпня до кінця вересня, саме тоді, коли зростає попит на томати для свіжого споживання. Потенційна урожайність — понад 120 т/га. Рекомендоване вирощування через розсаду, густота садіння — 20–22 тис. рослин на 1 га.