You are here

Share page with AddThis

Європейські стандарти для українського насіння «Сингента» – нюанси виробництва від «А» до «Я»

Новини
13.11.2015

Олександра Маковій, менеджер з якості, компанія «Сингента»; Катерина Лисяна, менеджер з маркетингу напрямку кукурудзи, компанія «Сингента» 

Кукурудза й соняшник – дві головні стратегічні культури і на українському ринку продовольства, і на світовому. Кукурудзу цінують як основну фуражну культуру, а соняшник – як незамінне джерело рослинних жирів. Наша країна входить до трійки світових лідерів з експорту кукурудзи та виробництва й експорту соняшникової олії. Українські аграрії досягли такого високого рівня насамперед завдяки використанню якісного насіння – кращих гібридів світової генетики.

З такими надзвичайними показниками українські сільгоспвиробники мають повне право висувати особливі вимоги до якості посівного матеріалу цих двох культур. А це високий рівень гібридності (генетична однорідність), якісне калібрування, посівні якості. Компанія «Сингента» швидко реагує на потреби аграріїв і приділяє їм велику увагу. Контроль найважливіших показників якості насіння здійснюється на всіх етапах виробництва, починаючи від вирощування батьківських ліній, безпосередньо гібридизації на ділянках до доробки на насіннєвому заводі, протруєння та пакування.

Сьогодні в Україні компанія «Сингента» виробляє насіння кукурудзи, соняшнику та озимих зернових. Це пов’язано передусім з біологічними причинами, адже давно відомо, що насіння як основа майбутнього життя містить генетичну й фізіологічну інформацію (співвідношення запасних і біологічно активних речовин). Під останньою мають на увазі «пам’ять» про умови вирощування материнської рослини, і саме вона коротко, але дуже серйозно впливає на врожайні властивості і посівні якості насіння. Таким чином насіння місцевого виробництва краще адаптовано до конкретних (українських!) умов вирощування, ніж вирощене в інших, несхожих умовах.

Нещодавно клієнти і працівники компанії «Сингента» мали нагоду побачити, як компанія вирощує й доробляє насіння в Україні. 27 серпня відбувся перший навчальний тур на ділянки гібридизації соняшнику та кукурудзи, а також на Лебединський насіннєвий завод, багаторічний партнер компанії «Сингента». Основною метою поїздки було особисто переконатися, що високі міжнародні стандарти компанії дотримуються як під час вирощування, так і під час доробки на насіннєвому заводі. Адже це дуже важливо для розуміння того, що немає жодної різниці між насінням українського виробництва та імпортованим з-за кордону.

У виробництві гібридів «Сингента» співпрацює лише з передовими сільгосппідприємствами України. СТОВ «ЛНЗ-Агро», один із чільних партнерів компанії, має багаторічний досвід роботи в насінництві гібридів української і закордонної селекції, високу культуру землеробства і потрібну матеріально-технічну базу, дотримується класичної сівозміни. Це пов’язано з тим, що розмноження гібрида на ділянці гібридизації – складний технологічний процес, можливий лише за наявності спеціальної сільськогосподарської техніки і персоналу з відповідною підготовкою. Усе це ще важливіше, зважаючи на особливості виробництва: посів у кілька термінів (для досягнення оптимального періоду запилення), сортові прополювання, обрізання волоті на материнських лініях кукурудзи, видалення рядків батьківських ліній одразу після цвітіння, збирання насіння кукурудзи в качанах за оптимальної вологості 36-38%. Понад 60 сільгоспвиробників у супроводі експертів з агрономічних питань та менеджера з якості компанії «Сингента» оглянули ділянку гібридизації кукурудзи НК Канзас та ділянку соняшнику НК Неома. Аграрії на власні очі пересвідчилися, що всі важливі вимоги до вирощування насіння – просторова ізоляція, фітосанітарний стан посіву, зрошення, забезпечення запилення, внесення відповідних елементів живлення і засобів захисту рослин – виконуються належним чином. Експерти компанії «Сингента» і СТОВ «ЛНЗ-Агро» відповіли на запитання гостей просто в полі, ілюструючи пояснення наочними прикладами. Олександра Маковій, менеджер з якості компанії «Сингента», підкреслила, що фахівці компанії неодмінно супроводжують увесь процес вирощування, контролюють кожний етап, починаючи з доставки батьківських форм і посіву, закінчуючи збиранням і перевезенням насіння (соняшник) і качанів (кукурудза) на насіннєві заводи. Для кожного гібрида розроблено унікальний протокол вирощування з урахуванням тих ґрунтово-кліматичних умов, де буде закладено ділянку гібридизації. Цей документ – результат багаторічних досліджень, завдяки якому наш партнер (у цьому випадку «ЛНЗ-Агро») має чіткі рекомендації щодо проведення всіх операцій для кожної фази розвитку рослини. І технологія вирощування, і її контроль – це стандартизовані процеси в компанії «Сингента».

Важливо, що одним з обов’язкових етапів є контроль ділянок гібридизації фахівцями Центрального європейського офісу. Вони неодмінно тричі відвідують кожну ділянку гібридизації: одразу після посіву, в період цвітіння, до або під час збирання. Кожний такий візит фіксується в глобальній системі обліку, і в разі недотримання хоча б однієї процедури ділянку може бути заблоковано, вибракувано і не допущено до збирання. Павло Швець, експерт з агрономічних питань компанії «Сингента», наголосив, що хоча процес вирощування в полі трудомісткий і триває до 6 місяців, а доробка на насіннєвому заводі відбувається динамічніше і займає близько 3 місяців, обидва етапи однаково важливі для отримання високоякісного посівного матеріалу.

Другу половину навчальної програми було присвячено відвідинам одного з найсучасніших насіннєвих заводів в Україні – Лебединського насіннєвого заводу. Представники заводу та співробітники відділу виробництва компанії «Сингента» провели детальну й цікаву екскурсію по всім потужностям і виробничим приміщенням комплексу з доробки насіння кукурудзи – від приймальної ями до пакувального цеху. Під час візиту гостям скрізь усе докладно пояснювали, вони мали змогу поставити будь-які запитання стосовно виробничого процесу, контролю якості тощо безпосередньо фахівцям, задіяним у виробництві насіння. Ось коротко зміст нашої екскурсії на завод.

Час від завантаження качанів кукурудзи в полі до вивантаження їх на заводі не перевищує 6-12 годин залежно від вологості насіннєвого матеріалу. Після перевірки вологості з приймальної ями качани кукурудзи надходять на сортувальну лінію.

Після сортування й первинного очищення партія надходить до сушарки. Щоб зберегти посівні якості (життєздатність зародка), використовують особливий режим сушіння, встановлений на підставі багаторічних досліджень і заведений у всьому світі. Цей режим передбачає поступове зниження вологості – 1% вологості протягом 3,5-4 годин. Насіння кукурудзи сушать до 13-14%.

Далі качани кукурудзи обмолочуються, тобто відокремлюються від стрижнів. На цьому етапі з кожної партії насіння відбирається проба для визначення генетичної (сортової) чистоти та вмісту ГМО. Усі зразки кодуються і надсилаються на аналіз до єдиної для всіх країн-виробників насіння «Сингента» лабораторії у Франції, яка працює згідно з SNPтехнологією (Sіngle Nucleotіde Polymorphіsm; однонуклеотидний поліморфізм).

Наступна процедура – це калібрування, яке відбувається в три етапи: насіння калібрують за розміром і формою, вагою і кольором. За розміром і формою калібрування здійснюють на круглих решетах різного діаметра; за вагою – на пневматичному столі, де також видаляється насіння, пошкоджене шкідниками та/або механічно; за кольором – на оптичному сепараторі. Останній етап обов’язковий для насіння соняшнику й лише іноді може застосовуватися для насіння кукурудзи. Принцип дії оптичного сепаратора полягає у виявленні лазером нетипового за кольором насіння й видаленні його із загальної маси сильним точковим струменем повітря. Використання пневматичного стола й оптичного сепаратора дозволяє отримати насіння з високими фізичними показниками якості. Після кожного етапу калібрування відбирається проба на аналіз маси 1000 насінин, фізичної чистоти і схожості. Якщо один із цих показників нижче від стандарту, наприклад є пошкоджене насіння, етап буде повторено або ж у разі втрати схожості насіннєвий матеріал вибраковується. Далі каліброване насіння з підтвердженою якістю за всіма фізичними (фізична чистота, вміст насіння інших рослин і бур’янів, маса 1000 насінин), фізіологічними (схожість і схожість у стресових умовах) та генетичними показниками (генетична чистота, вміст ГМО) протруюється і пакується.

Після пакування кожну партію аналізують на якість протруєння. Цей аналіз дозволяє визначити кількість нанесеної на кожну насінину діючої речовини, яка входить до складу використаного протруйника, а також пильність нанесеної суміші (важливий санітарний чинник). Цей тест проводиться в лабораторіях SeedCare компанії «Сингента» в м. Дніпропетровську в Україні та у Франції.

Як могли переконатися наші гості, насіннєвий завод СТОВ «ЛНЗ-Агро» оснащений найсучаснішим устаткуванням, серед якого особливо важливо виділити оптичний сепаратор, автоматичні протруювальну і пакувальну лінії, виробничий принтер для друку мішка та етикетки. Усі працівники мають багаторічний досвід роботи в насінництві, до того ж додатково всі процеси виробництва на кожному етапі контролюються фахівцями компанії «Сингента».

Декларуючи високі стандарти якості, компанія «Сингента» надає першорядної ваги процесам внутрішнього контролю. Усе насіння під брендом Syngenta® виробляється відповідно до єдиного стандарту якості. Немає значення, в якій країні на якому заводі запаковано кожний конкретний мішок. Протокол виробництва, система контролю якості, алгоритм блокування партій за якісними показниками однакові для всіх. З іншого боку, СТОВ «ЛНЗ-Агро» має сучасну технологічну базу, високу культуру землеробства, відмінний кадровий потенціал, завдяки чому повністю відповідає всім високим вимогам, які «Сингента» висуває до своїх партнерів. Це і є запорукою нашого успішного партнерства.

Саме в дотриманні єдиного протоколу виробництва та високого стандарту контролю якості на всіх етапах виробництва в Україні мали унікальну нагоду переконатися учасники першого навчального туру. Після насиченої і цікавої програми задоволені й сповнені позитивних вражень клієнти та працівники компанії «Сингента» поверталися додому, усвідомлюючи головну ідею навчального туру – немає імпортного чи українського насіння, є насіння під торговою маркою Syngenta®!