You are here

Share page with AddThis

Гібриди кукурудзи елітної генетики

Кукурудза
03.10.2016

КОВАЛЬЧУК ІГОР - Менеджер з маркетингу, розвиток напряму насіння кукурудзи

На сучасному етапі перед сільськогосподарськими виробниками в Україні постало завдання підвищити продуктивність зернової кукурудзи. Вирішити його можливо, застосовуючи передові енергоощадні технології і високоякісне насіння високоврожайних гібридів. Також треба враховувати, що для високого рівня реалізації генетичного потенціалу кукурудза потребує насамперед відповідного температурного режиму і вологозабезпеченості.

На жаль, останні роки українські аграрії не можуть назвати сприятливими. Як у таких умовах отримати високу урожайність і підвищити рентабельність? «Сингента», мета якої — забезпечувати стабільне сільськогосподарське виробництво за допомогою сучасних інноваційних досліджень і технологій, пропонує нову розробку — Артезіан, що передбачає створення і впровадження в сільськогосподарське виробництво нових гібридів кукурудзи з високим генетичним потенціалом урожайності й стабільності в умовах мінливих  метеорологічних чинників. При їх створенні максимальна увага приділялася здатності гібрида ефективно використовувати наявну вологу для отримання максимального врожаю у лояльних і в несприятливих умовах.

Нарешті багаторічна копітка робота селекціонерів та інших науковців компанії «Сингента» увінчалася успіхом — створено нові гібриди кукурудзи з підвищеним рівнем адаптивності за рахунок оптимізації обмінних процесів, спричинених браком вологи. Толерантність нового генотипу до високих температур — кращий мікроклімат посівів завдяки поліпшеному механізму терморегуляції рослин — забезпечує зниження ризиків стресу протягом критичних фаз розвитку рослин і втрати врожаю. Неперевершена ефективність використання вологи гібридами Артезіан максимізує і вповні розкриває потенціал урожайності в лояльних умовах та має перевагу до 15 % перед конкурентами в умовах стресу.

Перший представник із когорти Артезіан, який стане доступним для українських аграріїв уже в наступному сільськогосподарському сезоні, — це гібрид СИ Феномен. Унікальність його полягає у високій конкурентоздатності порівняно з гібридами різних груп стиглості MG 1–3 (ФАО від 210 до 360).

ХАРАКТЕРИСТИКА ГІБРИДА СИ ФЕНОМЕН КУКУРУДЗИ АРТЕЗІАН

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньоранній (ФАО 220)
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно, силос
ТИП ЗЕРНА: Зубоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Середньопластичний

• Високий потенціал урожайності (великий багаторядний качан, тонкий стрижень)
• Високий рівень посухостійкості
• Швидка вологовіддача зерном під час дозрівання
• Високотолерантний до стеблових і кореневих гнилей, пухирчастої сажки
• Еректоїдний тип розміщення листків
• Рослини типу Stay Green забезпечують високу якість корму для тварин
• Вміст крохмалю в зерні — 72–74 %
• Гібрид рекомендований для вирощування в зонах Полісся, Лісостепу і Північного Степу України.

РЕКОМЕНДОВАНА ГУСТОТА ПІД ЧАС ЗБИРАННЯ:        

  • Полісся — 70–80 тис. рослин/га
  • Лісостеп — 60–70 тис. рослин/га
  • Степ — 50–60 тис. рослин/га

Широка мережа дослідних станцій у різних ґрунтово-кліматичних зонах, які вивчають  ристосованість до локальних умов і ефективність вологовикористання, та величезна кількість локацій (>500 у Європі й СНД) довели перевагу гібридів Артезіан протягом трьох років поспіль.

ФАКТИ: ЗБЕРЕЖЕННЯ ВРОЖАЮ В УМОВАХ СТРЕСУ

Лабораторно доведено: розвиток коріння в умовах посухи — корені і проросток через 22 доби після висіву.

ПОРІВНЯЛЬНА УРОЖАЙНІСТЬ У ПЕРЕРАХУНКУ НА СТАНДАРТНУ ВОЛОГІСТЬ ЗЕРНА ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ СИ ФЕНОМЕН (ФАО 220) І «ВІДОМОГО КОНКУРЕНТА» (ФАО 330) У 2014–2015 РР., Ц/ГА

Визнанню певного гібрида кукурудзи придатним для вирощування в Україні передувала титанічна праця науковців — вивчення його адаптивності до кліматичних особливостей різних зон, пов’язаних головно з фотоперіодичною реакцією, скоростиглістю, холодостійкістю, стійкістю до посухи і спеки. Завдяки успіхам у створенні гібридів кукурудзи Артезіан, адаптованих до цих стресових чинників, сьогодні компанія «Сингента» пропонує ефективний шлях підвищення рівня урожайності і рентабельності вирощування цієї культури.