Україна

You are here

Share page with AddThis

Захист виноградників від хвороб

Cпеціальні культури
09.02.2017

В. В. ВОЄВОДІН, к. с.-г. н., технічний експерт компанії «Сингента»


В Україні за останні  роки  внаслідок  зміни  кліматичних  умов відчутну шкоду  багаторічним  насадженням  винограду  завдають  такі захворювання, як  оїдіум, мілдью, чорна  плямистість та сіра гниль.

Побудова ефективної системи захисту можлива лише за умови її ґрунтування на таких основних принципах:

1) точне прогнозування появи та  інтенсивності розвитку патогену;

2) фітосанітарний моніторинг плодоносних насаджень протягом усього періоду вегетації винограду;

3) забезпечення якісного нанесення фунгіцидів на рослину (препарат повинен покривати всю поверхню вегетативних і генеративних органів виноградного куща) шляхом використання сучасних обприскувачів та створення оптимальних конструкцій; також слід пам’ятати, що застосування препаратів у нормах менших, ніж є летальними для патогену, прискорює розвиток   резистентності;

4) раціональна ротація пестицидів, яка  включає  антирезистентні системи захисту від патогенів, тобто необхідне розумне  поєднання системних фунгіцидів з різних груп із  контактними.

         МІЛДЬЮ, АБО НЕСПРАВЖНЯ БОРОШНИСТА РОСА

Збудником захворювання є монофаговий гриб Plasmopara viticola, який належить до царства Chromista, відділу Oomycota, порядку Peronosporales.

Мілдью є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Нею уражуються всі зелені частини рослини: пагони, грона, листя, вусики, суцвіття. Характеризується появою блідо-зелених або жовтуватих маслянистих плям на листках. У вологу погоду на ураженій тканині з нижньої частини з’являється білий наліт . Пізніше плями стають червонувато-бурими, уражена тканина некротизується, після чого ягоди і листя винограду опадають, не виключено й всихання грон і суцвіть рослини.

На молодих пагонах, вусиках, квітконіжках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями, що вкриваються білим нальотом. Квітки в суцвіттях буріють і засихають. При ураженні ягід навколо плодоніжки утворюється синювато-фіолетова облямівка, самі ягоди стають темно-бурими. У вологу погоду вкриваються білим нальотом, у суху — деформуються та засихають.

ОЇДІУМ, АБО БОРОШНИСТА РОСА

Збудником хвороби є гриб Erysiphe necator (анаморфна — Oidium tuckeri), який належить до відділу Ascomycota, порядку Erysiphales.

Хвороба проявляється у роки зі спекотним літом. Гриб уражує всі зелені частини рослини. На листі спочатку з’являються дрібні світлі плями, які поступово покриваються попелясто-сірим борошнистим нальотом. На пагонах формуються темно-коричневі розпливчасті плями, які після здерев’яніння набувають червонувато-коричневих чітких контурів . Під час ураження зелених ягід на їх поверхні з’являються коричневі дрібні плями з борошнистим нальотом, ягоди припиняють ріст і розвиток, темнішають, твердіють та засихають, а у вологу погоду — загнивають. У спекотну погоду уражені рослини мають запах гнилої риби.

СІРА ГНИЛЬ

Збудником хвороби є гриб-поліфаг Botrytis cinerea (телеоморфа — Botryotiana fuckeliana), який належить до відділу Ascomycota, порядку Leotiales.

Хвороба проявляється на ягодах під час достигання по мірі збільшення цукристості соку. В умовах високої вологості розвивається на листках, їх черешках, пагонах і суцвіттях, на зелених ягодах, а також на саджанцях під час їх зберігання. На листках з’являються бурі плями — відмерлі частини, які у вологу погоду вкриваються грибним нальотом. Під час дозрівання ягоди буріють, покриваються сірим пліснявим нальотом, розм’якшуються. В умовах сухої спекотної погоди уражені ягоди всихають, їх сік набуває специфічного запаху, цукристість його підвищується. У цьому випадку сіра гниль розвивається за типом «благородної гнилі». Із сусла такого врожаю можна отримати високоякісне вино. Сіра гниль розвивається на гронах під час їх зберігання та транспортування.

ЧОРНА ПЛЯМИСТІСТЬ (ФОМОПСИС, ЕСКОРІОЗ, ВІДМИРАННЯ ПАГОНІВ)

Збудником хвороби є Phomopsis viticola, який належить до відділу Ascomycota, порядку Diaportales.

Ознаки хвороби проявляються як на зелених, так і на здерев’янілих органах рослин. Перші ознаки з’являються на вузлах однорічних пагонів у вигляді чорно-бурих округлих крапок, які пізніше утворюють поздовжні смуги . На листках виникають дрібні темно-коричневі плями з зеленувато-жовтою облямівкою. Уражені листки деформуються, опадають. Іноді уражуються дозрілі ягоди, які стають темно-фіолетовими. На здерев’янілих однорічних пагонах та багаторічній деревині, лозі, штамбах хвороба викликає знебарвлення кори, на ділянках якої утворюються плодові тіла гриба — пікніди.

Компанія  «Сингента» для боротьби з хворобами  виноградників пропонує комплексну систему захисту.

РЕКОМЕНДУЄМО ЗАСТОСОВУВАТИ ТАКІ ПРЕПАРАТИ: 

Діналі 90 DC, к. д. — це новітній препарат для захисту винограду від оїдіуму, чорної гнилі та плямистості.

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ 

  • Найкращий системний препарат для захисту винограду від комплексу хвороб із лікувальним ефектом
  • Властива газова фаза (до 4 см від місця потрапляння краплі)
  • Подовжена профілактична, лікувальна й залишкова активність (до 30–40 днів)
  • Поєднання двох діючих речовин унеможливлює виникнення резистентності
  • Стійкість до змивання дощем і високих температур

СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ

​Високоефективний проти оїдіуму, чорної гнилі та краснухи на винограді. Цифлуфенамід діє системно. Він поглинається через листя й акропетально переміщується в потоці транспірації в ксилему, де проходить трансламінарне розподілення у тканинах рослини. Ефективний проти всіх штамів хвороб, стійких до стробілуринів, морфолінів, триазолів. Лікувальні властивості дифеноконазолу підсилюють такі ж властивості цифлуфенаміду. Це дозволяє ефективно захищати рослини не тільки з профілактичною метою, а й за високого інфекційного фону. При температурі +25 °С має газовий вплив на збудників хвороб до 4 см від місця потрапляння. Не впливає на зовнішній вигляд, ферментацію й органолептичні показники винограду.

МІСЦЕ ПРЕПАРАТІВ У СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ВИНОГРАДУ