Україна

You are here

Share page with AddThis

Використання препарату СВІТЧ® у садах кісточкових культур та ягідних насадженнях

Cпеціальні культури
30.04.2017

 

В. В. ВОЄВОДІН, технічний експерт зі спеціальних культур ТОВ «Сингента»


Плодові насадження — складні агроценози, де з часом формується стійкий комплекс шкідливих організмів, які завдають відчутної шкоди плодовим культурам. Це зменшує їхню продуктивність та призводить до передчасного відмирання дерев. У садах видовий і кількісний склад патогенів нестійкий і залежить від віку саду, породно-сортового складу та агрокліматичних умов вегетаційного періоду.

До основних хвороб кісточкових та ягідних культур належать:

  • борошниста роса персика (Sphaerotheca pannosa Lev. f. persicae Woronnich);
  • моніліоз кісточкових культур при пошкодженні квітів і плодів (Monilia fructigena Pers., М. сіпегеа Bonord. f. mali Worm.)
  • клястероспоріоз кісточкових при пошкодженні листя і плодів (Clasterosporium carpophilum Aderh.);
  • кучерявість листя персика (Taphrina deformans Tul.);
  •  полістигмоз сливи (Polystigma rubrum Sacc.);
  • кокомікоз вишні й черешні (Coccomyces hiemalis Higg.);
  •  антракноз смородини й малини;
  • септоріоз, або біла плямистість смородини;
  •  бура та біла плямистості суниці;
  • різні види гнилі тощо.

Для ефективної боротьби з основними хворобами кісточкових та ягідних культур (моніліозом, альтернаріозом, сизою пліснявою, фузаріозною гниллю, сірою гниллю і різними плямистостями) і захворюваннями плодів під час їх зберігання важливо провести хімічну обробку препаратом СВІТЧ® компанії «Сингента». Це двокомпонентний фунгіцид контактно-проникаючої дії. Діючими речовинами препарату СВІТЧ® є ципродиніл (375 г/л) і флудиоксоніл (250 г/л), які мають короткий період очікування (7–20 днів). Норма витрати цього фунгіциду становить 0,75–1,0 кг/га. Препарат високоефективний у захисті рослин при різному інфекційному навантаженні, а також за низьких температур. СВІТЧ® швидко поглинається рослиною і не змивається дощем, нефітотоксичний, діє проти зимуючих стадій збудників хвороб.

Обприскування препаратом проводять у період вегетації й аж до збору врожаю. Препарат має неперевершену лікувальну дію щодо захисту плодів від механічних пошкоджень та граду.

ДІЄ на патоген у 4 різних стадіях його життєвого циклу:

  •  проростання спор;
  • формування ростової трубки;
  •  проникнення в тканини рослини;
  •  ріст міжклітинного та поверхневого міцелію.

Захищає листя і плоди зовні та зсередини:

  • флудиоксоніл в основному залишається на поверхні листків та плодів;
  • ципродиніл проникає всередину тканини рослини, дерев та плодів;
  • забезпечує високу ефективність у широкому діапазоні температур.

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ

Двокомпонентний фунгіцид контактно-проникаючої дії

Контролює головних збудників хвороб, які спричиняють гниття плодів і ягід при зберіганні (плодова гниль, сіра гниль, інші хвороби)

Дозволений до використання навіть у фазу дозрівання плодів

Короткий термін очікування

Покращує лежкість плодів при зберіганні

ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕПАРАТУ

Культура

Спектр дії

Фаза внесення

Норма витрати, л/га

Кратність обробок / Термін очікування

Груша, яблуня, персик, абрикос, слива, черешня

Хвороби плодів під час зберігання у сховищах

Обприскування в період вегетації, перед збиранням урожаю

0,75–1,0

1/15

Абрикос, персик, слива, черешня, груша

Моніліоз, сиза пліснява, гниль, фузаріозна гниль, альтернаріоз, сіра гниль

Обприскування в період вегетації

2/20

Суниці

Сіра гниль ягід, бура і біла плямистості листя, борошниста роса

Обприскування в період вегетації: перед цвітінням

0,75

2/7

після масового цвітіння

0,75–1,0

Виноградники

Сіра гниль

Обприскування в період вегетації

0,75–1,0

1–2/7

Томати й огірки відкритого і закритого ґрунту

Хвороби при зберіганні (альтернаріоз, антракноз, фузаріоз, мокра й сіра гнилі)

2/10

Троянди відкритого і закритого ґрунту

Фузаріозна, альтернаріозна та сіра гнилі

2/15

СТРОКИ ЗАСТОСУВАННЯ

  • Виноград: початок змикання ягід у грона, початок дозрівання плодів, перед збиранням.
  • Суниці: період цвітіння, після масового цвітіння, перед збиранням.
  • Яблуня, груша, персик: перед збиранням.
  • Томати, огірки: в період вегетації.

РЕКОМЕНДОВАНА НОРМА ВИТРАТИ РОБОЧОГО РОЗЧИНУ

  • Плодово-ягідні — 600–1000 л/га.
  • Виноградники — 500–700 л/га.